Vytlačiť túto stránku
piatok, 17 marec 2023 11:57

Koncert v podaní hudobného zoskupenia Trojka Zuzany Homolovej Doporučený

Napísal(a) S. Zvarová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské osvetové stredisko – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja Vás pozýva na koncert v podaní hudobného zoskupenia Trojka Zuzany Homolovej.

Zuzana Homolová dlhé roky učí deti a mládež výtvarnú výchovu na Základnej umeleckej škole v Bratislave. Nedávno získala ocenenie za celoživotné dielo a úctyhodných 46 rokov oddanej práce v školstve. Hudba bola pre ňu vždy skôr koníčkom. Napriek tomu patrí k najuznávanejším pesničkárkam na Slovensku a v Čechách. V týchto dňoch jej v zostave Trojka Zuzany Homolovej vychádza nový album Šak je to láska zlá.

2023 03 23 TROJKA ZUZANY HOMOLOVEJ (4)Pohľad do minulosti a archívov slovenských ľudových piesní môže vytiahnuť na svetlo témy, ktoré presahujú dobu a miesto svojho vzniku. Interpretácii ľudových balád sa Zuzana Homolová venuje desiatky rokov a stala sa synonymom tohto žánru na Slovensku. Na najnovšom albume Šak je to láska zlá zaostrila svoju pozornosť na intímne vzťahové piesne v rodine, milenecké balady s náznakmi násilia aj šikany, piesne o opustených deťoch, ale aj nadľahčené, veselšie kúsky.

“Uvedomila som si, že jedna veľká oblasť a motívy, ktoré sa objavujú na všetkých mojich doterajších albumoch, sú pesničky o nás. Akí sme smiešni, bezmocní a ako nám život, čas a skúsenosti utekajú pomedzi prsty. Sú to pesničky o tom, ako sa ľudia k sebe chovajú, ženy k mužom, muži k ženám, rodičia k deťom, ako sa majú deti,” hovorí Zuzana Homolová o novom albume.

Šak je to láska zlá je kolekciou 12 pesničiek z rôznych regiónov a krajín. O ich aranžmány sa vo veľkej miere postaral Miloš Železňák, jednou nohou džezmen, multiinštrumentalista a majster strunových nástrojov. Dôležitou súčasťou je huslista Samo Smetana, ktorý si okrem aranžmánov zobral na starosť aj mužské spevácke party v príbehoch jednotlivých piesní.

Koncert ľudových balád pod názvom Šak je to láska zlá sa koná 23. marca 2023 (štvrtok) o 18:00 v Dome osvety v Rimavskej Sobote.

Podujatie sa realizuje v rámci projektu Čarovná studnička, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vstupné v predpredaji: 8,00 €, na mieste: 10,00 €.

Deti do 15 rokov v predpredaji: 4,00 €, na mieste: 5,00 €.

Info: , 0904 875 369

Stanislava Zvarová, odborná pracovníčka pre folklór GMOS

 

Čítať 435 krát Naposledy zmenené nedeľa, 19 marec 2023 19:54