utorok, 28 marec 2023 15:56

Vítanie jari v Gemersko-malohontskom múzeu Doporučený

Napísal(a) Ľ. Pulišová, M. Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Rimavská Sobota, 28. 3. 2023 – Zvyky a tradície jarného a veľkonočného obdobia priblíži Gemersko-malohontské múzeum prostredníctvom tvorivej dielne a prezentácie, ktoré budú zamerané na tradičné techniky zdobenia vajíčok a jarné zvykoslovie. Tvorivá dielňa s prezentáciou sa uskutoční 6. apríla 2023 (Zelený štvrtok) o 15.00 hod. Určená je rodinám s deťmi od 8 rokov i jednotlivcom. 
Tvorivá dielňa bude venovaná najstarším technikám zdobenia veľkonočných vajíčok. „Vajíčko zohrávalo v minulosti významnú úlohu, symbolizovalo znovuzrodenie a kolobeh života. Neskôr sa stalo darom lásky a náklonnosti dievčat voči chlapcom počas Veľkonočného pondelka,“ priblížila etnologička múzea Ľudmila Pulišová. 
Počas tvorivej dielne si návštevníci ozdobia vajíčko technikou otláčania listov a následne zafarbia prírodným farbivom z odvaru cibuľových šupiek. Návštevníci si zároveň vyrobia
 
2023 04 06  Vítanie jari plagátzapichovačku do kvetináča v podobe veľkonočnej kraslice, ktorú dokreslia ľudovým ornamentom.
 
Tvorivej dielni predchádza prezentácia etnologičky múzea Ľudmily Pulišovej, zameraná na jarné zvykoslovie predchádzajúce samotnej Veľkej noci. Prezentovaný bude zvyk symbolického vynášania zimy a prinášania leta, ako aj zvyky spájané s poslednými dňami Ježišovho života na zemi (Kvetná nedeľa, Modrý pondelok, Sivý utorok, Škaredá streda, Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok). 
 
Prostredníctvom fotografií budú prezentované techniky zdobenia kraslíc zastúpené v zbierkach Gemersko-malohontského múzea od roku 1882 po súčasnosť – otláčanie listov, vyškrabovanie, batikovanie, maľovanie, oblepovanie slamou, voskovanie a obháčkovanie. 
 
Počas podujatia je možné zakúpiť si katalóg kraslíc zo zbierok Gemersko-malohontského múzea. Vstupné je 2 €. 
 
Účasť na podujatí je potrebná nahlásiť vopred, do 4. apríla 2023, na telefónnom čísle: 047/5632741, e-mailom: alebo osobne v pokladni múzea.
Mgr. Ľudmila Pulišová a Mgr. Martina Oštrom Mareková
 

 

Čítať 334 krát Naposledy zmenené štvrtok, 30 marec 2023 09:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!