utorok, 04 apríl 2023 20:55

DOKUMENTÁCIA BÝVANIA RÓMOV V 60. ROKOCH 20. STOROČIA Doporučený

Napísal(a) Ľ. Pulišová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
V rámci prezentačnej aktivity Predmet mesiaca vystaví Gemersko-malohontské múzeum súbor fotografií zachytávajúcich spôsob bývania Rómov vo vybraných lokalitách Gemera-Malohontu a Novohradu v rokoch 1960 – 1968. Fotografie budú vystavené od 1. do 30. apríla 2023 v priestoroch stálej expozície.
Na území Gemera-Malohontu sa Rómovia začali usadzovať v priebehu 16. – 17. storočia. Jedným z vonkajších prejavov odrážajúcich ich kultúru a spôsob života je i charakter bývania a architektúra. Kočovní olašskí Rómovia využívali na presun z miesta na miesto drevené vozy, ktoré si v mnohých prípadoch kupovali od sedliakov. Tieto vystielali slamou a ukladali do nich všetky predmety dennej potreby. Horná časť voza bola krytá plachtou, no plachty sa využívali aj pri zhotovovaní rôznych typov prístreškov spojených s vozom. Okrem takéhoto krátkodobo využiteľného prístrešku si Rómovia stavali tiež stany s drevenou konštrukciou, pokryté celtovinou a postavené tak, že v nich dokázali prebývať celý rok.
 
Podobne ako v iných častiach Slovenska aj v Gemeri-Malohonte sa kočovní Rómovia mohli prechodne usadiť na okrajoch miest a obcí, napríklad to bola Rimavská Sobota, Jesenské, Hrnčiarska Ves, Rimavské Zalužany... V posledných desaťročiach kočovania prešli Rómovia na spôsob bývania v podobe mobilných maringotiek, v ktorých mnohé rodiny žili ešte niekoľko rokov po zákaze kočovania v roku 1958, čo je zdokumentované i na predmetných fotografiách, napríklad v obciach Rimavské Zalužany, Jesenské, či v niekdajšej osade Halier pri Lučenci. 
 
Pre usadlých Rómov boli príznačné obydlia v podobe zemníc stavaných v kopcovitom teréne, do ktorého bol vyhĺbený obdĺžnikový priestor vystlaný slamou. Za ich vylepšené štádium možno považovať polozemnice stavané napríklad v okolí Hucína, či Revúcej. Po 1. svetovej vojne sa však rodiny usadlých Rómov snažili nájsť lepšie spôsoby bývania najmä v podobe jednopriestorových obydlí stavaných z dreva (Klenovec, Rimavská Píla), alebo z pálených i nepálených tehál (Pavlovce, Hodejov...) s plechovou strešnou krytinou. Vnútorné zariadenie tvorila piecka, posteľ, polica, lavica, kuchynský riad a niekoľko kusov náradia. Rozšírené boli tiež obydlia dvojpriestorové, kedy sa k obytnému priestoru pristavala užšia miestnosť plniaca funkciu predsiene, neskôr zmenená na kuchyňu. V súčasnosti Rómovia žijú v najrôznejších typoch obydlí, od jednopriestorového domu, cez dvoj, troj a viac priestorové rodinné domy až po bytovky, pričom posledným typom obydlí sú sociálne byty, ktoré sa v Gemeri-Malohonte začali stavať v 90. rokoch 20. storočia. 
 
Na vystavených fotografiách možno vidieť obydlia v podobe maringotiek, jedno a dvojpriestorových murovaných domov, či bývanie v bytovke. Fotografie pochádzajú z lokalít: Rimavské Zalužany, Jesenské, osada Halier pri Lučenci (v priestore dnešného motorestu Halier), osada v Malej Vsi pri Lučenci, Modrý Kameň...
Mgr. Ľudmila Pulišová

Čítať 440 krát Naposledy zmenené streda, 05 apríl 2023 09:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!