Vytlačiť túto stránku
streda, 10 máj 2023 14:20

Maľovaná truhlica z roku 1787 Doporučený

Napísal(a) OM
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V máji 1913 si mohli návštevníci prezrieť prvú stálu expozíciu Gemersko-malohontského múzea, pričom 110. výročie od jej sprístupnenia si pripomíname práve v tomto roku. Tejto udalosti je v múzeu venovaný i predmet mesiaca máj, ktorým je maľovaná truhlica z roku 1787. Jej reštaurovanie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Truhlica bude v priestoroch múzea vystavená od 2. mája do 31. mája 2023.

Prezentovaná truhlica pochádza z roku 1787. Na čelnej strane sa nachádza datovanie „ANNO 1787“. Steny sú zhotovené z ohobľovaných smrekových dosák na rohoch spájaných čapovaním, veko je k truhlici pripevnené pomocou kovových pántov. Vo vnútri na ľavej strane pod vekom sa nachádza malá drevená skrinka slúžiaca na uloženie menších osobných predmetov. Čelná stena truhlice je zdobená štyrmi vyrezávanými polstĺpikmi vo farbách modrá, červená, žltá, medzi nimi v troch poliach ohraničených lištami maľovaný motív červenej a žltej farby. Na bočných stenách sú upevnené kovové okrúhle rukoväte.

 

Truhlicu do múzea darovala v roku 1906 rodina Andreja Chazára z Kokavy nad Rimavicou. Pôvodne patrila pravdepodobne zemianskej rodine, keďže jej výzdoba je náročná a z toho dôvodu bola v dobe svojho vzniku i pomerne drahá.

Truhlica, alebo láda, je druh odkladacieho nábytku používaný na uskladnenie odevu, ktorý v minulosti tvoril dôležitú súčasť výbavy nevesty. O bohatstve nevesty svedčilo, ak bola truhlica veľká, ťažká a bohato zdobená. Po prevoze výbavy do domu ženícha truhlicu postavili spravidla na dobre viditeľné miesto – k posteli, prípadne pod okno, pričom v chudobnejších domácnostiach bola často jediným farebným doplnkom interiéru.
Maľované truhlice vyrábali stolári, prípadne tesári, najčastejšie zo smrekového dreva. Vo vnútri, zvyčajne na ľavej strane pod vekom, býva upevnená malá podlhovastá truhlička používaná na úschovu drobných cenností, peňazí či dokladov. Povrch truhlíc, najmä čelná stena, je zdobený profilovanými lištami vytvárajúcimi štvorcové polia vyplnené maľbou, točenými polstĺpikmi, no i maľbou samotnou. Spomedzi motívov majú prevahu rastlinné ornamenty – kvety, kytice kvetov, vence, úponky..., v menšej miere sú zastúpené zoomorfné motívy. Truhlice, i iný nábytok zdobený maľbou, zhotovovali napríklad stolári v Rimavskej Sobote, vo Veľkom Blhu, Rybníku. Ich výzdoba bývala často inšpirovaná výzdobou interiéru kostolíkov, s ktorou boli výrobcovia konfrontovaní.
Do ľudového prostredia začali maľované truhlice prenikať zo šľachtických a meštianskych domácností v priebehu 18. storočia, pričom k ich najväčšiemu rozmachu došlo v polovici 19. storočia. Avšak už na prelome 19. a 20. storočia ich postupne začali vytláčať zásuvkové bielizníky, nazývané kasňa, fioková kasňa, šuplónkasňa, komód.

Reštaurovanie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.

Autorka tlačovej správy: Mgr. Ľudmila Pulišová

 

Čítať 347 krát Naposledy zmenené štvrtok, 11 máj 2023 12:01