štvrtok, 11 máj 2023 14:48

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského pripravila nový projekt: Studnica odkazov Gemera Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, pripravila pre stredoškolskú mládež a odbornú verejnosť projekt „Studnica odkazov Gemera“. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu. 
Gemer je bohatý na prírodné a kultúrne pamiatky, ale aj na osobnosti, ktoré sa pričinili k rozvoju regiónu, ale i celého Slovenska. „V roku 2023 si pripomíname okrúhle výročia viacerých štúrovcov. My sme sa v projekte zamerali  na Petra Kellnera Hostinského, Samuela Tomášika a Pavla Emanuela Dobšinského,“ povedala riaditeľka knižnice Iveta Kyselová. „Práve vďaka ich všestrannej činnosti boli položené základy vzdelanosti medzi prostým ľudom,“ dodala.
Prítomní sa, okrem iných, oboznámia s Petrom Kellnerom Hostinským ako s novinárom, ale aj ako tvorcom prvej štúdie o symbole dvojitého kríža, ktorý je v súčasnosti jedným zo  symbolov našej štátnosti. Má prvenstvo medzi slovenskými heraldickými prácami.
 
2023 05 19 Spolok Tatrín1Aktivity spolku Tatrín, a jeho úlohu v období štúrovcov, odprezentujú pracovníci Múzea Janka Kráľa z Liptovského Mikuláša.
 
„Odbornej pedagogickej verejnosti poskytneme informácie a dokumenty z Úseku regionálnej literatúry, bibliografie a metodiky, ktoré je možné využiť pri vyučovaní regionálnej výchovy. Prednáška Národovci v regionálnej výchove zároveň priblíži aj využitie zážitkovo-informačnej záhrady,“ informovala Anna Kešeláková, pracovníčka knižnice.
 
Súčasťou tohto projektu je aj výstava s názvom „Rodáci z Gemera,“ ktorá cez vizualizáciu priblíži život a tvorbu všetkých troch významných gemerských štúrovcov a vzdelancov.
 
 
2023 05 30 Heraldika   plagátPre študentov je naplánovaná exkurzia do prvého slovenského gymnázia v Revúcej „Po stopách národovcov“ a na miesta pôsobenia P. K. Hostinského, Samuela Tomášika a Pavla Emanuela Dobšinského.
 
V jesennej časti projektu  je pripravená pre študentov prednáška „Štúrovskí novinári z Gemera“ o novinárskej a redakčnej tvorbe, a o literárnej tvorbe všetkých troch dejateľov prednáška „Odkaz romantizmu v tvorbe gemerských štúrovcov“.
Zámerom projektu „Studnica odkazov Gemera“ je predstaviť mládeži a verejnosti činnosť týchto gemerských štúrovcov v oblasti šírenia spisovného jazyka do praxe, prezentovať historický odkaz, zviditeľniť ich dielo formou odborných prednášok, prezentácií, besied, výstavy dokumentov a literatúry, exkurzie. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu. 
 
Tatiana Bachňáková

Čítať 315 krát Naposledy zmenené pondelok, 15 máj 2023 18:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!