streda, 17 máj 2023 20:09

Výstavu s názvom Koža a kožušina – od úžitku k luxusu pripravuje Banícke múzeum v Rožňave Doporučený

Napísal(a) E. Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Výstavu s názvom Koža a kožušina – od úžitku k luxusu pripravuje Banícke múzeum v Rožňave Ilustrácia - internet

Výstavu s názvom Koža a kožušina – od úžitku k luxusu pripravuje Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Ako uvádza autorka výstavy a kurátorka etnografie, Mgr. Barbora Šumská: „Cieľom výstavy je prezentovanie materiálu kože a kožušiny v kontexte viacerých odborov, histórie regiónu a etnológie, spôsobu remeselného spracovania materiálu a prostredníctvom ukážky rôznych druhov výrobkov. Návštevníci vďaka tomu získajú komplexný pohľad na tému.“
Koža je materiál, ktorý ľudstvo sprevádza od počiatku jeho existencie a vďaka vynikajúcim vlastnostiam ponúka široké možnosti využitia. Jej náročné spracovanie si vyžiadalo špecializáciu výroby, ktorej sa venovali samostatné cechy a remeselníci, medzi nimi garbiari, obuvníci (ševci), čižmári, kožušníci a ďalší. Mnohí z nich boli bohato zastúpení aj v regióne Gemer.

2023 05 23 plagátOkrem cechovej činnosti bola v Rožňave aj manufaktúra na spracovanie kože. V bývalej administratívnej budove manufaktúry dnes sídli Banícke múzeum v Rožňave. Kožené a kožušinové výrobky boli prirodzenou súčasťou odevu, obuvi a pracovných pomôcok baníkov, remeselníkov, roľníkov, pastierov či furmanov. Odev doplnený vzácnymi kožušinami bol však aj znakom najvyšších spoločenských vrstiev a stal sa symbolom sociálneho statusu.

Na výstave budú prezentované aj nedávne akvizície do etnografického fondu múzea a taktiež zbierkové predmety po reštaurovaní a konzervovaní, ako napríklad vzácna pohrebná prikrývka čižmárskeho cechu z roku 1824. Okrem zbierkových predmetov z fondu múzea návštevníkov určite zaujmú aj kolorované kresby tradičného odevu zo zbierok Múzea ľudovej umeleckej výroby v Stupave. Výstava bude doplnená aj o výrobky súčasných remeselníkov a výrobcov z regiónu a blízkeho okolia. K výstave múzejníci zároveň pripravujú bohaté sprievodné múzejno-pedagogické aktivity.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 23. mája 2023 o 16:00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Túto výstavu ako aj zreštaurovanie pohrebnej prikrývky čižmárskeho cechu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Záujemcovia si budú môcť výstavu pozrieť až do 29. septembra 2023.

 

PhDr. Erika Hermélyi Gecelovská

 

 

 

 

Čítať 299 krát Naposledy zmenené štvrtok, 18 máj 2023 22:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!