×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/aae
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/aae
streda, 04 september 2013 10:59

ARS ANTIQUA EUROPAE IN VIA GOTHICA po dvanástykrát

Napísal(a) Mgr. Mária Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

20. - 23. septembra 2013. Štítnik - Krásnohorské Podhradie - Rožňava - Aggtelek (Maďarsko) - Dedinky - Lipovník - Čečejovce - Markušovce - Betliar. Medzinárodná prehliadka historickej hudby na Gotickej ceste je ojedinelým podujatím, ktoré návštevníka sprevádza prostredníctvom starého umenia svetskými a cirkevnými architektonickými pamiatkami i prírodným bohatstvom v regiónoch Gemera, Spiša a Abova, ale aj za hranicami Slovenska, v útrobách maďarskej jaskyne Baradla. Miesta jednotlivých koncertov s úžasným géniom loci každoročne umocňuje čaro historickej hudby v podaní renomovaných umelcov z oblasti starej hudby.

Pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenka Trebuľu Gemerské osvetové stredisko v dňoch 20.- 23. septembra už dvanástykrát organizuje túto prestížnu medzinárodnú prehliadku historickej hudby na Gotickej ceste. „Tohto rokusme mierne zmenili koncepciu podujatia, keďže rok 2013 je rokom pre nás veľmi významným. Košice sa stali európskym hlavným mestom kultúry a túto udalosť výrazne podporuje aj Košický

samosprávny kraj svojim programom Terra Incognita – krajina nespoznaná. Ars Antiqua Europae in Via Gothica sa stala jedným z top podujatí EHMK Košice 2013, a preto dramaturgiu tohtoročného festivalu sme poňali ako možnosť ukázať sa svetu s tým najlepším, čo ponúka slovenská a česká kultúra. Slovensko-českým programom deklarujeme nielen naše nadštandardné susedské i ľudské vzťahy, ale predstavíme aj niekoľko „československých“ hudobných telies, ako napríklad pražský Orchestr Berg, ktorého zakladateľom a šéfdirigentom je Slovák, Peter Vrábeľ „ hovorí Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Čo teda ponúka 12. ročník festivalu Ars Antiqua Europae in Via Gothica?
V piatok, 20.septembra, diváci budú mať možnosť zažiť netradičné otvorenie festivalu v Štítniku, ktorému bude predchádzať príchod historického expresu z Košíc. Zážitková prehliadka Štítnika s dobovým rozptýlením na križovatke Gotickej a Železnej cesty navodí atmosféru niekdajšej slávy, kultúry a umenia na Gemeri.

Úvodný koncert v priestoroch evanjelického kostola a.v. s názvom „Veni, Vidi, Vivaldi“ v podaní mladého, dynamického orchestra Venti Diversi zloženého prevažne z členov Českej filharmónie, ktorí prepadli kúzlu interpretácie starej hudby, sľubuje brilantný zážitok. Koncert sa skladá, už ako sám názov napovedá, z kompozície jedného z prominentných skladateľov barokovej hudby, ktorý bol vysoko populárny, ako vo svojich časoch, tak i v dobe dnešnej. Na koncerte okrem skladby Concerto grosso a výberu zo symfónií samozrejme nebude chýbať ani Vivaldiho najznámejšia skladba Štyry ročné obdobia – časť Leto.
V sobotu, 21. septembra, šnúra koncertov bude pokračovať v Krásnohorskom Podhradí – namiesto plánovanej hradnej kaplnky v Andrássyho obrazárni. Nahliadnuť do sveta historických drevených nástrojov, pre ktoré komponoval jedny z najslávnejších skladieb i Wolfgang Amadeus Mozart, umožní na svojom koncerte Lotz Trio, slovenské rodinné trio basetových rohov. Návštevníci budú mať možnosť ponoriť sa do jedinečných zvukov dobových nástrojov a spolu s výkladom o ich histórii si vypočuť skladby určené priamo pre toto netradičné obsadenie. „Tešíme sa na chvíľu, keď po obnove hradu Krásna Hôrka, ktorý v minulom roku vyhorel, sa sem vrátia unikátne hudobné nástroje, pôvodné basetové rohy z dielne bratislavského rodáka Theodora Lotza. Na svete sa zachovalo len osem rohov, z čoho tri sú práve na Krásnej Hôrke,“ doplní informácie Helena Novotná.
V Katedrále Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave sa o 17.00 hodine predstaví hudobné teleso s najväčším počtom členov tohto festivalu. Bratislavský chlapčenský zbor pod vedením Mgr. art Magdalény Rovňákovej, ArtD uvedie program Voces Angelicus s duchovnou tematikou, ktorá siaha od jednohlasných anonymov 14. storočia, gregoriánskych chorálov a skladieb Francoise Couperina cez populárne Biblické piesne A. Dvořáka, až po černošské gospely, ktoré sú veľmi vyhľadávaným diváckym spestrením zborových koncertov.
„Máme z toho úprimnú radosť, že opäť po dvoch rokoch jeden z koncertov odznie v jaskyni Baradla v Maďarsku. Diváckej verejnosti prinášame slovenskú, zároveň aj maďarskú premiéru kinokoncertu v jaskyni v podaní mladého českého kolektívu Orchestr Berg“ uvádza Helena Novotná a s neskrývaným nadšením pokračuje „diváci sa môžu tešiť na projekciu svetovej klasiky nemého filmu Carla Theodora Dreyera Utrpenie Panny orleánskej (La passion de Jeanned’Arc),z roku 1928 v doprovode sugestívnej hudby litovského skladatel Broniusa Kutavičiusa v živom prevední Orchestra BERG pod taktovkou Petra Vrábeľa“. Tento netradičný hudobný projekt mal svoju svetovú premiéru v litovskom Vilniuse, ktorý získal titul Európske hlavné město kultúry 2009.
„Film umocnený živou hudbou a úžasnou scenériou kvapľovej jaskyne sľubuje naozajstné zážitky! Dreyerovo spracovanie príbehu Johanky z Arcu je výnimočné práve filmovými zábermi detailov a fragmentov ľudskej tváre. Pôsobivosť filmu garantuje aj fascinujúci výkon predstaviteľky hlavnej roly Renée Marie Falconetti“ vymenúvava dôvody - prečo tento koncert treba vidieť a zažiť - riaditeľka Gemerského osvetového strediska Helena Novotná.
V nedeľu, 22.septembra, už tradične o 10.00 hodine začne koncert v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Dedinkách. Vokálny súbor Gregoriana z Košíc, ktorý pravidelne účinkuje pri svätých omšiach v Dóme sv. Alžbety v Košiciach, prijal naše pozvanie, a tak v túto festivalovú nedeľu gregoriánskymi chorálmi z obdobia do roku 1600 prinesú do priestorov kostola nielen povznesenie, ale aj skvelý umelecký zážitok.
Pokračovať budeme v gotickom kostole sv. Jána Krstiteľa v Lipovníku, kde sa tesne po omši o 11.30hodine rozoznejú repliky dobových nástrojov. Súbor starej hudby Musica Poetica z Trenčína, ktorý je známy nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, pre tento koncert si pripravil program s názvom Drobnosti majstrov renesancie a baroka.
Ďalším domácim kolektívom, ktorý sa predstaví na festivale je Cassovia Baroque Trio a Igor Kucer. V ranogotickom kostole v Čečejovciach si v ich podaní vypočujeme prierez árií a opier starých majstrov z obdobia 17. - 18. storočia. Veríme, že sólové virtuózne výstupy jednotlivých inštrumentalistov budú pravým okorenením programu.
„Hudobnú prechádzku storočiami na Gotickej ceste v nedeľu večer ukončíme na Spiši v Letohrádku Dardanely v Markušovciach. Basové kvarteto Bass Band pod vedením Jána Krigovského priblíži poslucháčom možnosti využitia kontrabasu nielen ako orchestrálneho, ale aj ako sólového nástroja v programe Il Tutto Mondo Serra, čiže voľným prekladom to najlepšie zo sveta“ – priblíži program festivalu Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska.
Záverečný koncert v betliarskom kaštieli sa každoročne teší veľkému záujmu divákov. Kaštieľ Andrássyovcovzo začiatku 18. storočia s unikátnym zariadením a rázom francúzskej poľovníckej stavby má svoje neopakovateľné čaro. Organizátori festivalu chcú toto čaro umocniť programom, ktorý divákom priblíži život na šľachtickom dvore.
23.septembra, v pondelok od 17.00 hodine čaká divákov netradičná Návšteva u grófa Andrássyho v podobe drobných zážitkov a doteraz možno nepublikovaných udalostí zo života tohto šľachtického rodu prostredníctvom hudobno-dramatickej prehliadky kaštieľa. Obdobie baroka na dvore francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. priblíži o 18.00 hodine súbor starej hudby Fiorello z Českej republiky programom Les Plaisirs De Versailles - Hudba a tanec na dvore Kráľa Slnka. V podaní mladých interpretov odznejú skladby starých francúzskych majstrov obohatené autentickými choreografiami barokového tanca.
Pestrý program festivalu budú predchádzať sprievodné aktivity. Výstava fotografií z medzinárodného plenéra fotografov pod názvom Na gotickej ceste, je inštalovaná v areáli betliarskeho kaštieľa a priblíži návštevníkom regiónu známe i menej známe kultúrno-historické pamiatky. Gemerské osvetové stredisko v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave nezabudli ani na aktivity pre deti, a tak v Dielničke pre najmenších sa záujemcovia priučia zaujímavým výtvarným technikám z obdobia gotiky. Tvorivá dielňa sa uskutoční 13. septembra na nádvorí Galérie Baníckeho múzea, kde zavíta aj Rozprávkové kráľovstvo Košického kraja Tašíkovo.
„Hudba je druh komunikácie, s ktorou sa dorozumiete na celom svete bez toho, aby ste ovládali cudzie jazyky“ hovoril raz jeden múdry starec. A že je to naozaj tak, presviedčame sa o tom každý rok na tomto festivale starej hudby.
Prijmite teda naše srdečné pozvanie na koncerty Ars Antiqua Europae in Via Gothica, a urobte si skvelý predĺžený víkend v Košickom kraji po stopách umenia starých majstrov na Gotickej ceste.
Podujatie sa uskutoční s finančným prispením Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, programu TERRA INCOGNITA,
 ktorý je súčasťou projektu EHMK 2013.
Podujatím podporujeme Kreativitu Košice 2013 – Európske hlavné mesto kultúry 2013.
Mgr. Mária Hlaváčová

PLAGÁT AAE 12

PROGRAM XII. AAE

 

Čítať 2565 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!