pondelok, 03 august 2015 11:50

Hviezdne štvrtky na rožňavskej hvezdárni pokračujú aj v auguste

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv letne kino a 1aGemerské osvetové stredisko (GOS) vo svojom zariadení – rožňavskej hvezdárni (ul. Lesná 1, Rožňava), pokračuje aj v auguste večernými pozorovaniami pre verejnosť každý štvrtok. Pracovníci GOS okrem odborného výkladu k astronomickým úkazom, v spolupráci s filmovým klubom Gemerfilm, pripravili stretnutia s hviezdami filmového plátna.
„Po divácky úspešnej prvej polovici leta pokračujeme s atraktívnou ponukou pre všetkých. Na úvod (6. 8.) sme pripravili rodinný film Bella a Sebastián, klasický príbeh priateľstva chlapca a psa sfilmovaný v nádhernej scenérii Savojských Álp," hovorí Anežka Kleinová (GOS) a pokračuje, „druhý augustový štvrtok (13. 8.) uvedieme sci-fi drámu Gravitácia z vesmírneho prostredia, ktorá korešponduje s vrcholiacim astronomickým úkazom padajúcich meteorov." 
V tomto období nočnú oblohu brázdia meteory najznámejšieho roja Perzeíd, takže v prípade bezmesačnej noci je možné pozorovať niekoľko desiatok padajúcich hviezd za hodinu. Predpovedané maximum roja bude práve v tomto období, preto v prípade priaznivého počasia je vo hvezdárni pripravené mimoriadne kolektívne pozorovanie. Majitelia zrkadlových

fotoaparátov majú možnosť získať úlovok v podobe fotografie meteoru na pozadí rotujúcej oblohy. 

rv letne kino a 1„Na 20.8.2015 je pripravená čierna komédia Divoké historky, cynicky láskyplná encyklopédia žiarlivosti, pomsty a hnevu, ktorá s úsmevom núti k zamysleniu a záver sezóny (27. 8.) bude patriť akčnej novinke Rýchlo a zbesilo 7, snímke v ktorej sa autori rozlúčia s obľúbeným Paulom Walkerom, keďže rýchle autá sa mu v reálnom živote stali osudnými," dodáva A. Kleinová.
Srdečne pozývame stráviť aj druhú polovicu leta v príjemnom prostredí s priateľmi, hviezdami na oblohe a na filmovom plátne.
Pozorovanie nočnej oblohy a premietanie začína v auguste o 20.30 hod.
Vstupné na hvezdáreň je 1 € alebo kultúrny poukaz, mimoriadne vstupné 2 € bude 27.8.
Organizátori si vyhradzujú právo na zmenu programu.
A. K.

 

Čítať 1846 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!