sobota, 19 júl 2014 21:34

Na Foklórnych slávnostiach pod Poľanou v Detve sa prezentovala aj Hornogemerská obec Rejdová

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rejdova-detva-02aPresné štatistiky prezrádzajú, že takmer 50.000 ľudí navštívilo počas troch dní 49. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou, ktorý sa uskutočnil uplynulý víkend v Detve. Fotozábery na sociálnych sietiach svedčia nielen o tom, že na nich vystúpila na hornom Gemeri najznámejšia Folklórna skupina Hôra z Rejdovej, ale prišli sa na ne pozrieť aj mnohí Gemerčania.
Podľa organizátorov v desiatich scénických a 32 sprievodných podujatiach vystúpilo celkovo do 1700 účinkujúcich. Divácky úspešné boli programy v podaní súborov, skupín a hudobníkov z domáceho regiónu. Tie sú podľa predsedníčky programovej rady FSP Anny Ostrihoňovej "výkladnou skriňou Podpoľania, jeho tradícií a zároveň snáh Detvy v oblasti uchovávania kultúrneho dedičstva". Ako sa ďalej vyjadrila, jubilejný 50. ročník FSP bude zúročením toho najvýznamnejšieho, čo z umeleckého pohľadu za 50 rokov odznelo na doskách detvianskeho prírodného amfiteátra.
V 49. ročníku prvýkrát otvoril svoju bránu Dolnozemský dvor ako priestor Slovákov žijúcich v zahraničí. V ňom sa mimoscénicky prezentovali krajania z Chorvátska, Rumunska, Srbska, Maďarska, Poľska a prišli i z Prahy a Brna. 

rejdova-detva-04Na stránke Rejdová, ktorá je tiež na sociálnej sieti, sa o. i. uvádza:  "Na Podpolianskych slávnostiach v Detve sa prezentovala aj naša obec Rejdová. Táto prezentácia bola veľmi vydarená. Rejdovské prekrásne kroje zaujali, už na prvý pohľad a rejdovský reprezentačný stánok bol najviac navštevovaním zo všetkých. Samozrejme, že sme mali čo ukázať: fotografie z minulosti aj súčasnosti Rejdovej, výstavu zvoncov, rejdovské kroje, tkané pokrovce. Ľudia, ktorí sa prišli pozrieť do nášho rejdovského dvora videli aj výrobu pierok na klobúk a častí dievčenského venca, vyšívanie rejdovskej košele, či výrobu šindlí, ktorú si mohli sami vyskúšať. Nechýbali ani ochutnávky tradičných rejdovských pochúťok, ako borovnicového koláča, gruľovníka, udeného syra, žinčice a samozrejme najviac obľúbenou bola koštovačka domácej pálenky. 

Rejdova-detva-01rejdova-detva-05rejdova-detva-03rejdova-detva-02Všetko zavŕšili vystúpenia FSk Hôra, najskôr na malej jarmočnej scéne a potom aj vo večernom programe na krásnom detvianskom amfiteátri, kde toto vystúpenie videlo cca 6000 ľudí. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tejto výpravnej púti. Bola to skvelá reklama pre našu krásnu dedinku, o ktorej nesmiernom bohatsve sa mohli dozvedieť tisíce ľudí."

Očakávame, že pozitívne ohlasy na Folklórne slávnosti pod Poľanou využijú aj naši organizátori folklórneho festivalu Rejdová 2014, ktoré sa uskutočnia 22.-23. augusta 2014.

FOTOREPORTÁŽ: REJDOVÁ V DETVE

Čítať 7051 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!