štvrtok, 30 apríl 2015 09:52

Pán Peter Poboček z Revúcej neodišiel ani z hriňovského medzinárodného filmového festivalu naprázdno

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

hrinova 16aV uplynulých dňoch sme aj na stránke Maj Gemer inšpirovali našich filmových amatérov z Gemera využiť príležitosť zúčastniť sa na mladom medzinárodnom festivale, ktorý vyvrcholil v týchto dňoch v Hriňovej. Jeho prehliadka nás potešila, pretože zástupcovia Gemera neodišli z Hriňovej naprázdno. Potešil nás najmä jeden z našich pravidelných účastníkov, pán Peter Poboček z Revúcej. Jeho 10 minútový film Cesta životom obsadil v hlavnej súťaži druhé miesto. Pre nás je o to cennejší, že zachytil v ňom rozprávanie o ťažkom a trpkom živote pani Sklenárikovej z Muráňa, ktorá sa i napriek tomu dožila pomerne vysokého veku, v ktorom ešte dokázala pracovať pri rôznych domácich prácach. 
Poďme ale poporiadku, ako to všetko bolo.
Druhý ročník spomínaného medzinárodného filmového festivalu „Folklór a tradície“ usporiadalo Mesto Hriňová v dňoch 24. – 25. apríla 2015 v priestoroch mestského kina Poľana, ktoré bolo zdigitalizované s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu. Na festival sa prihlásilo 21 súťažných snímok z celého Slovenska a 2 súťažné filmy z Nemecka a Čiech. Filmy boli rozdelené do troch blokov v celkovej dĺžke 6,5 hodiny. 

Filmový festival otvoril DFS Hviezdička tancom Regrút a gajdy Michala Machavu. Po súťažných snímkach nasledovalo nesúťažné premietanie vybraných filmov: „Druhé Vojvodovo - myslet obrazem“ - Michal Pavlásek, Brno, „Monta" - Ivona Lichá, Banská Bystrica a „Ľudová kultúra v Požitaví“ - Miroslav Bartoš - Katedra etnológie a folkloristiky FF UFK v Nitre.
Filmári, ktorí sa zúčastnili osobne na festivale mali pripravený pestrý program. Dostali možnosť zozbierať filmový materiál počas turistického výletu na Javorinku a Kešovku. Rozptýlenie a zábavu si vychutnali na módnej prehliadke inšpirovanej folklórom v priestoroch Mestského kultúrneho strediska Hriňová. Niekoľko fotografií Petra Pobočeka z tohto prostredia nám priblížilo jeho najzaujímavejšie pohľady.
hrinova 14Záverečný súťažný blok a vyhlásenie sa konalo v sobotu. Pred vyhlásením výsledkov, návštevníci zhliadli nesúťažné premietanie, počas ktorého videli: „Moja teta Timrava“ - Katarína Kočalková, Zvolen a „Nad Tatrou sa blýska“ - Winfried Skrobek, Nemecko.
Na záver predsedníčka poroty Prof. PhDr. Zuzana Beňušková, CSc., odovzdala ceny víťazom a popriala novému festivalu do ďalších ročníkov veľa ďalších filmov, autorov a divákov.  
Cenu diváka si odniesol film 100 rokov folklórnej skupiny Kriváň Východná. Autor filmu Ľubor Patch, 2013. Dokument o histórii najstaršieho folklórneho súboru na Slovensku a o folklórnom festivale vo Východnej (1913 -2013).

 

VYHODNOTENIE FILMOVÝCH PRÍSPEVKOV

1. cena - Ľubor Patch ,,100 rokov FSk Kriváň Východná“
2. cena - Peter Poboček ,,Cesta životom“ 
3. cena - Vlado Kružic ,,Detviansky betlehemci“
            - Ján Kuska ,,Bača Milan od Juraja do Šimona“

C E N A   D I V Á K A
Ľubor Patch - ,,100 rokov FSk Kriváň Východná“

C E N A   D E T S K É H O   D I V Á K A
Ing. Ján Kuska - ,, Bača Milan verzus smernice EU“

 

Čestné uznanie

1. Jozef Weis – Detvianske kríže
2. Iveta Krupárová – Gazdovanie na Hriňovej
3. Vlado Kružic – Včielky
4. Danuše Kubátová - Čelákovské košíkářství
5. Štefan Bán – Svadby na Gemeri

Poďakovanie patrí aj našej odbornej porote:

Prof. PhDr. Zuzana Beňušková, CSc
Ing. Igor Hraško, poslanec NR SR
Ing. Mgr. art. Marek Kuboš
Mgr. art. Roman Varga
Ing. Jozef Krnáč, PhD.

 

 

[cincopa AcJAyi8ZkMSh]

 

Čítať 2869 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!