×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kniznica/gkpd/marec
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kniznica/gkpd/marec
Vytlačiť túto stránku
pondelok, 06 október 2014 12:27

Pozrite si v Rožňave výstavu Hovoriť pravdu mocným

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

usa2014a(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a Veľvyslanectvo USA Bratislava pozývajú verejnosť na výstavu fotografií pod názvom Hovoriť pravdu mocným – Bojovníci za ľudské práva, ktorí menia svet. Výstava je inštalovaná v priestoroch knižnice a pozrieť si ju môžu záujemcovia do 5.11.2014. 

"Projekt Hovoriť pravdu mocným sa začal knihou portrétov bojovníkov za ľudské práva, ktorú napísala aktivistka za ľudské práva Kerry Kennedyová,“ prezradila pani Dana Polčíková, koordinátorka kultúrnych programov Veľvyslanectva USA v Bratislave a pokračovala: „Fotografie vyhotovil fotograf Eddie Adams, držiteľ Pulitzerovej ceny. Výstava bola prvýkrát otvorená v Corcoran Gallery of Art vo Washingtone D.C. a putovala po mnohých mestách Spojených štátov. Momentálne putuje po 4 kontinentoch.“ 
Portréty, ktoré sú na týchto fotografiách, predstavujú odvážnych ľudí – bojovníkov za ľudské práva, ktorí čelia väzeniu, mučeniu, smrti.

29 09 usa2014Sú medzi nimi muži i ženy s neľahkým osudom, ktorý nás núti zamyslieť sa. Za všetkých v krátkosti aspoň pár riadkov o jednom – Elie Wiesel z Rumunska, židovský prozaik, esejista, dramatik, filozof vyrastal v úzko prepojenej židovskej komunite v rumunskom Sedmohradsku. Keď mal pätnásť rokov jeho rodinu nacisti nahnali do vagóna a deportovali do tábora v Osvienčime. Wiesel vo svojej autobiografii píše : „Nikdy nezabudnem na tú noc, prvú noc v tábore, ktorá zmenila môj život na jednu dlhú noc, sedemkrát zakliatu a sedemkrát zapečatenú...Nikdy nezabudnem na plamene, ktoré navždy zhltli moju vieru...Nikdy nezabudnem na nočné ticho, ktoré ma na celú večnosť zbavilo túžby žiť...Nikdy nezabudnem na tieto veci, aj keby som bol odsúdený žiť tak dlho, ako sám Boh. Nikdy.“ Wiesel dostal v roku 1986 Nobelovu cenu za mier. 

Portréty, ktoré sú na fotografiách, predstavujú najodvážnejších ľudí na svete – bojovníkov za ľudské práva, základné práva, ktoré mnohí z nás považujeme za samozrejmé. Pozývame Vás do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, kde môžete vidieť výstavu fotografií týchto odvážnych ľudí pod názvom „Hovoriť pravdu mocným – Bojovníci za ľudské práva, ktorí menia svet“ do 5. novembra 2014 v rámci výpožičných hodín knižnice. Výstavu nám poskytlo Veľvyslanectvo USA v Bratislave. Vstup je voľný.
Zdroj: internet
Tatiana Bachňáková

 

Čítať 1928 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:38