štvrtok, 13 február 2014 17:11

Premiéra dokumentárneho filmu o hrnčiarke a keramikárke Danke Bakšovej z Hrnčiarskych Zalužian

Napísal(a) Jaroslava Jelchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs baksova1aDňa 20. februára 2014 o 16.00 sa v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote uskutoční premiéra krátkeho dokumentárneho filmu o hrnčiarke a keramikárke Danke Bakšovej z Hrnčiarskych Zalužian. Film vytvorilo Gradient Studio z Rimavskej Soboty v spolupráci s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom v Rimavskej Sobote. Režisérom filmu je Otto Nagy. Autorsky sa na ňom podieľali aj Kristian Borzy a Viktor Belan. Film vznikol s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v rámci projektu Gemersko-malohontského osvetového strediska "Po stopách nositeľov tradícií". Odborným garantom projektu je PhDr. Oľga Bodorová (etnologička a riaditeľka Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote). 
Okrem tohto filmu diváci uvidia aj ďalšie zaujímavé krátkometrážne filmové dokumenty a portréty ľudových remeselníkov z nášho región, ktoré natočili filmári pôsobiaci v Rimavskej Sobote a Revúcej – Otto Nagy, Gradient Studio a Peter Poboček. 
Kompletný zoznam filmov: 

Krása ukrytá v hline (2013, Otto Nagy, Gradient Studio) – Danka Bakšová z Hrnčiarskych Zalužian, hrnčiarstvo, PREMIÉRA 

Šivetická tradícia (1996, Peter Poboček) –

Ondrej Janko zo Šivetíc, hrnčiarstvo 

Majster Juraj (1995, Peter Poboček) – Juraj Krcha z Revúcej, remeslá súvisiace s pastierskou kultúrou, rezbárstvo, kožiarstvo atď. 

Tradičné umelecké rezbárstvo (2012, Otto Nagy, Gradient Studio) – Milan Katreniak z Tisovca, remeslá súvisiace s pastierkou kultúrou, rezbárstvo a výroba hudobných nástrojov. 

Cesta životom (2001, Peter Poboček) – Anna Sklenáriková z Muráňa, tkáčstvo

Všetky uvedené filmy sú zaujímavé nielen svojím obsahom, ale aj formou, ovplyvnené dobou v ktorej vznikli, technologickými možnosťami, estetikou, autorským prístupom, nehovoriac o spoločenskej hodnote, a v prípade filmov Petra Pobočeka aj hodnote historickej, ktorú so sebou prinášajú. Okrem filmov sa diváci a návštevníci podujatia môžu stretnúť s Dankou Bakšovou a autormi všetkých uvedených filmov. 
Organizátori podujatia: Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote, Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote a Gradient Studio z Rimavskej Soboty. 
Jaroslava Jelchová, GMOS

 

Čítať 1987 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!