pondelok, 04 august 2014 13:47

Štvrtkové astronomické pozorovania pokračujú s premietaním filmov na rožňavskej hvezdárni aj v auguste

Napísal(a) AK
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

stvrtkove p1aGemerské osvetové stredisko (GOS) vo svojom zariadení – rožňavskej hvezdárni (Lesná ul. 1, Rožňava), pokračuje aj v auguste večernými pozorovaniami pre verejnosť každý štvrtok. Pracovníci GOS okrem odborného výkladu k astronomickým úkazom, v spolupráci s filmovým klubom Gemerfilm, pripravili stretnutia s hviezdami filmového plátna. Na spríjemnenie a skrátenie času potrebného na prestriedanie návštevníkov hvezdárne v kupole a pri ďalekohľadoch vybrali hviezdnu ponuku filmov aj na august. „Na úvod (7. 8.) sľubujú tvorcovia epické vyvrcholenie série Vo štvorici po opici 3, ktorej predošlé časti sme premietali s veľkým úspechom u divákov,“ hovorí Anežka Kleinová (GOS) a pokračuje „Druhý augustový štvrtok (14. 8.) uvedieme filmovú adaptáciu obľúbenej počítačovej hry Need for Speed – skutočnú novinku na trhu, ktorá mala v kinách premiéru na jar tohto roka.“ 
„Aj tento rok (21.8.2014) dáme možnosť našim fanúšikom, aby si vybrali jeden film podľa vlastnej chuti v diváckej ankete. Hlasovanie prebieha do 14. augusta prostredníctvom anketových lístkov priamo na premietaní, alebo na facebookovom profile Gemerského osvetového strediska a záver sezóny (28. 8.)

bude patriť akčnej dráme kultového režiséra Quentina Tarantina Nehanební bastardi,“ dodáva A. Kleinová. V tomto období nočnú oblohu brázdia meteory najznámejšieho roja Perzeíd, takže v prípade bezmesačnej noci je možné pozorovať niekoľko desiatok padajúcich hviezd za hodinu. Predpovedané maximum roja bude v noci z 12. na 13. augusta, preto v prípade priaznivého počasia je vo hvezdárni pripravené mimoriadne kolektívne pozorovanie. Majitelia zrkadlových fotoaparátov majú možnosť získať úlovok v podobe fotografie meteoru na pozadí rotujúcej oblohy. Pozorovanie nočnej oblohy a premietanie začína v auguste o 20.30 hod. Vstupné na hvezdáreň je 1,- €, alebo kultúrny poukaz. Organizátori si vyhradzujú právo na zmenu programu. 

 

Čítať 1891 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!