streda, 05 marec 2014 14:53

Tretia regionálna prehliadka amatérskej a nezávislej filmovej a video tvorby

Napísal(a) Jarmila Jelchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs cineama 2014aDňa 7. marca 2014 sa v GAB clube v Rimavskej Sobote uskutoční tretia regionálna prehliadka amatérskej a nezávislej filmovej a video tvorby. Prehliadku organizuje Gemersko-malohontské osvetové stredisko v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Rimavskej Sobote. 
V súťažnej časti budú uvedené filmy od autorov Petra Pobočeka z Revúcej, Štefana Bána z Tornale, Lucie Kupcovej, Michala Šereša a Ondreja Šereša z Rimavskej Soboty; tiež filmy od autorských kolektívov zo ZUŠ v Rimavskej Sobote (réžia Michaela Baboľová), ZŠ Klokočova v Hnúšti, ZŠ Vladimíra Mináča v Klenovci, ZŠ v Jesenskom, Špeciálnej základnej školy v Klenovci a v Rimavskej Sobote, Detského domova v Rimavskej Sobote a Reedukačného centra v Čerenčanoch. 
V roku 2013 sa uskutočnilo niekoľko filmových tvorivých dielní, ktoré Gemersko-malohontské osvetové stredisko organizovalo v rámci Dňa filmu a divadla v spolupráci s Miestnym kultúrnym stredisko v Klenovci a tiež filmové a audiovizuálne tvorivé dielne, ktoré sa uskutočnili v rámci projektu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a prebiehali v mesiacoch október až decembri 2013 v Klenovci, Jesenskom a Rimavskej Sobote. 

Všetky filmy vznikli na základe detských námetov, nápadov, obľúbených rozprávok alebo iných inšpiračných zdrojov. Deti kreslili, fotili, natáčali, písali texty, nahrávali komentáre, spievali, vyberali hudbu, vytvárali a nahrávali zvukové ruchy. Popritom všetkom sa veľmi dobre bavili a naučili niečo o tom, ako približne funguje film. V priebehu roka tak vzniklo spolu 15 animovaných filmov a väčšina z nich je súčasťou tohtoročnej súťažnej časti prehliadky. Niektoré súťažili už v tej minuloročnej. 
Lektormi filmových a audiovizuálnych tvorivých dielní boli: Jaroslava Jelchová, Zuzana Sojková a Otto Nagy. Filmy podporené z dotačného systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky vyšli aj na samostatnom DVD pod názvom „Svet očami detí“.
V nesúťažnej časti prehliadky budú mať diváci možnosť vidieť autorský dokumentárny film Rimavskosoboťanky, scenáristky, dramaturgičky, režisérky a herečky Jany Janove pod názvom Levis Rabinowitz (2012). Jana Janove je absolventkou Janáčkovej Akademie Múzických umění v Brne a Akadémie umení v Banskej Bystrici a tento film je jej absolventskou prácou. Investigatívnou formou zobrazuje „Cimmermanovskú“ postavičku z rimavskosobotského prostredia, ale zďaleka nehovorí len o nej. 
Autorka filmu sa na prehliadke zúčastní aj ako členka poroty. Okrem nej budú o postupujúcich filmoch rozhodovať aj Rasťo Boroš (scenárista, dramaturg, režisér, absolvent VŠMU v Bratislave) a Marián Lacko (riaditeľ ZUŠ v Rimavskej Sobote, divadelník, scenárista, režisér, výtvarník, hudobník). 
Minulý rok bol z pohľadu krátkej histórie regionálnej prehliadky amatérskych a nezávislých filmov mimoriadne úspešný. Filmy autorov z okresu Rimavská Sobota a Revúca dosiahli na celoslovenskej prehliadke dve druhé miesta v skupine autorov do 16 rokov (Michal Šereš z Rimavskej Soboty v kategórii animovaných filmov a kolektív detí z RC Čerenčany v kategórii hraných filmov) a film Petra Pobočeka z Revúcej bol dokonca ocenený hlavnou cenou prehliadky a dostal sa aj na medzinárodný putovný festival UNICA, ktorý sa minulý rok konal v Rakúsku. 
Veríme, že nasledujúci ročník, bude rovnako úspešný, ale predovšetkým bohatý na filmové zážitky; a možno nie len tie filmové.
Jaroslava Jelchová, GMOS 

 

Čítať 2001 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!