piatok, 15 máj 2015 10:20

V Rožňave otvoria výstavu pod názvom „SLOVO SLOVANOV“

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
   

rv slovania 1a(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Hlaholská akadémia Domu Matice slovenskej Bratislava, Dom Matice slovenskej Rožňava v spolupráci s Gemerskou knižnicou Pavla Dobšinského v Rožňave pozývajú širokú verejnosť v pondelok 18.5.2015 o 16:30 hod. na otvorenie výstavy „SLOVO SLOVANOV“ do priestorov knižnice na Lipovej ul. č. 3. Otvorenie výstavy bude spojené s prednáškou Mgr. Eleny Šubjakovej na tému SLOVANIA. 
„Slovania, najpočetnejšia etnická skupina v Európe, ktorú zjednocuje reč a spoločné etnické korene, odvodzujú svoje meno od pojmu slovo,“ povedala Mgr. Elena Šubjaková, publicistka, ktorá príde otvoriť výstavu v Rožňave, a pokračovala „Je príznačné, že v staroslovenčine slovo JAZYK = NÁROD. Najhlbšie zdôvodnenie vzťahu Slovanov k slovu podal Ľudovít Štúr. Na základe svojich etnografických štúdií predpokladal tvorivý prínos Slovanov predovšetkým v oblasti SLOVA. Do tohto obrazu veľmi dobre zapadá aj fakt, že Slovania sú asi jediným národom na svete, ktorý presne pozná dátum zrodu svojej písomnej kultúry. V prednáške na tému SLOVANIA sa prítomní toho dozvedia omnoho viac a ja ich srdečne pozývam, aby si ju prišli

vypočuť," dokončila pani Šubjaková, autorka knihy „Hlaholika – posvätné dedičstvo Slovákov“, odborníčka v uvedenej tematike. 

Výstava o Slovanoch bola po prvýkrát otvorená v USA v septembri 2012 v Baltimore ako stála výstava. Toto prvé múzeum Slovanov je dnes centrom slovanskej kultúry v Spojených štátoch. Výstava prezentuje hlavné črty slovanského sveta. 
Výstava potrvá do 30.5.2015 a pozrieť si ju bude možné v rámci výpožičných hodín knižnice. Vstup je voľný.
Tatiana Bachňáková

 

 

  

 

 

Čítať 2118 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!