×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kniznica/gkpd
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kniznica/gkpd
pondelok, 16 máj 2011 11:00

V túto stredu Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave má pre každého Deň otvorených dverí Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rôzne výskumy a štatistické údaje dokazujú, že v poslednom období sa ľudia menej venujú čítaniu. Lekárske výskumy potvrdzujú, že dieťaťu možno čítať už od najútlejšieho veku, pretože veľmi skoro začína vnímať svet okolo seba. Zaneprázdnenosť rodiča má v ranom veku dieťaťa veľmi nepriaznivý vplyv na jeho ďalší vývoj. Práve preto sme sa v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave rozhodli, že streda 18. mája 2011 bude Deň otvorených dverí. V tento deň bude knižnica otvorená od 8.00 do 19.00 hod. a návštevníci si budú môcť prezrieť priestory knižnice, prelistovať knihy, surfovať po internete i bezplatne sa zapísať.

V knižnici v ten deň bude prebiehať v dopoludňajších hodinách podujatie pre stredné školy a verejnosť s lesníkom na tému „Novodobé odumieranie rastlín“ a v popoludňajších hodinách si na úseku pre deti a mládež môžu návštevníci v rámci tvorivých dielní „Skvelé nápady“ vyskúšať  servítkovú techniku, ktorej výsledok je naozaj úžasný.
„Pre verejnosť sme pripravili aj jedno veľké prekvapenie,“ hovorí Tatiana Bachňáková, pracovníčka knižnice a pokračuje „príde k nám bývalý prezident SR pán Rudolf Schuster, ktorý precestoval kus sveta. Predstaví nielen najnovšiu knihu Ľadová krása Grónska, ale porozpráva aj o iných nevšedných zážitkoch.  Toto stretnutie s výnimočným hosťom sme nazvali „Vášeň na každý deň“ a začína sa o 16.30 hod.“
Získanie pozitívneho vzťahu ku knihám však zvyčajne nebýva vecou náhody. Závisí od prostredia, v ktorom dieťa žije, i uznávaných hodnôt tých, ktorí sa pohybujú v jeho bezprostrednej blízkosti. Tak ako má dieťa od malička svoju obľúbenú hračku, mali by sme sa usilovať my dospelí o to, aby malo aj svoju obľúbenú knižku. Mali by sme ich od malička naučiť mať radi čítanie.
Je nevyhnutné podchytiť deti už v predškolskom veku čítaním rôznych obrázkových kníh a rozprávok, rozvíjať o nich záujem. Okrem rodiny, ktorá je v tomto smere prvoradá, majú k tejto úlohe prispieť aj rozličné aktivity v knižniciach.
Záujem o knihu  a následne jej čítanie rozvíja slovnú zásobu, záujmy jedinca, fantáziu, tvorivosť, prispieva k rozvoju sústredenia, buduje osobnosť človeka.
A pani riaditeľka Mgr. Kyselová dodala, že „Internet je skvelá vec, dnes už neodmysliteľná súčasť knižníc, no prioritu musí mať kniha, ktorá je základ pre rozvoj a vzdelávanie každého jedinca“ povedala v istom rozhovore a dodáva
"To, že sa chystá bezplatné zápisné sa po meste veľmi rýchlo rozšíri a ja i moje kolegyne sa tešíme na nových či staronových používateľov."
Deň otvorených dverí s bezplatným zápisným sa v knižnici vyskytuje výnimočne raz v roku a vždy v iný mesiac. V Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave si budú môcť návštevníci pozrieť popri už spomínaných akciách aj výstavu pohľadníc regiónu „Hrady a zámky“, výstavu známeho slovenského fotografa Alexandra Jirouška „Južná Afrika“  a putovnú výstavu „Najkrajšie kalendáre Slovenska na rok 2011“.
Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pala Dobšinského v Rožňave

{gallery}kultura/kniznica/gkpd{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2559 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!