×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kniznica/prezident
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kniznica/prezident
nedeľa, 22 máj 2011 11:30

Vášeň bývalého prezidenta Slovenskej republiky Rudolfa Schustera na každý deň Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Osemnásty máj 2011 bol pre pracovníkov a návštevníkov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave výnimočný a slávnostný. Pozvanie prijal vzácny hosť, bývalý prezident Slovenskej republiky pán Rudolf Schuster.
Rudolf Schuster sa do moderných dejín nášho štátu zapísal ako prvý slovenský prezident zvolený priamym hlasovaním. S jeho menom sa neodmysliteľne spája mesto Košice, Východoslovenské železiarne, ale aj rok 1983, keď sa po prvýkrát stal primátorom svojho rodného mesta.
Narodil sa 4. januára 1934 v Košiciach v robotníckej rodine. Od útleho detstva však vyrastal v Medzeve, kde bývali jeho rodičia

a súrodenci. Vyrastal v prostredí, kde ho obklopovala príroda.
Verejnosť ho pozná ako nielen politika a prezidenta, ale aj ako vášnivého cestovateľa a športovca s tenisovou raketou. Má blízko k umeniu, je autorom niekoľko desiatok rozhlasových hier, detektívok, cestopisov.
Cestovateľská vášeň sa u neho prejavila už v detstve, keď mu otec rozprával o Brazílii. Po zdokumentovaní tejto krajiny, kde mal najväčší zážitok s Indiánmi, či krokodílmi, ktoré sa vraj chytajú ľahšie ako ryby, ho v poslednom období ťahá viac na sever. Ľadovce – vplyvom otepľovania tam dochádza k najväčším zmenám. ,,Je to aj trošku povinnosť voči ďalším generáciám, ktoré prídu po nás. Budú si môcť na filmoch alebo fotografiách pozrieť, ako to bolo pred 50-mi rokmi," povedal pán Rudolf Schuster na stretnutí  v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave. Naposledy ho očarilo teda Grónsko a ľadovce. Fotil zblízka  a vôbec si neuvedomil, že sa to mohlo kedykoľvek prelomiť a pri páde takej masy ľadu sa vlastne mohol dostať do nebezpečenstva. "Ak je 20 metrov ľadovca nad vodou, tak je to len 10%. Zbytok, 90% je pod vodou," prezradil pán Schuster.  Učarili mu aj ľadové medvede, ktoré fotografoval a filmoval. Prišlo mu však ľúto, ak niektorého chlpáča za trest, že sa pohyboval blízko ľudí, dali po uspaní miestni policajti do väznice pre medvede.
Každú trasu a cieľ svojej cesty si  vyberá sám a na všetko sa dôkladne pripravuje. Študuje literatúru v anglickom i nemeckom jazyku, robí si výpisky. Dáva mu to výhody, že dopredu si môže naštudovať miesta, ktoré potom osobne navštívi. Nemá rád tie isté zábery, ako sú ponúkané turistom na rôznych prospektoch či pohľadniciach. Pri svojich, niekedy dosť nebezpečných cestách, nemá strach o seba, ale o techniku - fotoaparát a kameru.
A ako vznikla myšlienka pozvať pána prezidenta k nám do Rožňavy? Úplne náhodne, spontánne a v súvislosti s knihami. Po oslovení tých správnych ľudí sa to podarilo a my, pracovníčky Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave vyslovujeme nesmierne poďakovanie ľuďom, ktorí nám boli ochotní vyjsť v ústrety pri zrealizovaní tejto myšlienky. Srdečné poďakovanie patrí pánovi prezidentovi Rudolfovi Schusterovi, Jozefovi Širotňákovi, ako aj pánovi generálnemu riaditeľovi Slovenského technického múzea Eugenovi Labaničovi.  Fotografie pána prezidenta z cesty po Grónsku si návštevníci našej knižnice môžu pozrieť do 2. júna 2011.
Tatiana Bachňáková,
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

{gallery}kultura/kniznica/prezident{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2175 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!