piatok, 30 máj 2014 13:20

Volavka popolavá sa dostala i do Gemersko-malohontského múzea

Napísal(a) Monika Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs volavka2aSúčasťou zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote sú aj zbierkové predmety z oblasti prírodných vied. Jeden z nich, dermoplastický preparát volavky popolavej (Ardea cinerea) získaný v roku 2008, je predmetom mesiaca jún.
Volavka popolavá hniezdi v celej Európe okrem jej najsevernejších oblastí. Obýva plytké prírodné a umelé vodné plochy. Najčastejšie hniezdi v kolóniách na stromoch, ale aj kríkoch, prípadne v trstine. Na Slovensku bola ešte koncom 50. rokov bežným hniezdičom, no od tohto obdobia začali mnohé kolónie na stromoch zanikať a počty volaviek poklesli. Následne z územia východného Slovenska takmer vymizla a opäť tu začala hniezdiť vo väčších počtoch až v 90. rokoch 20. storočia.
V Gemeri-Malohonte hniezdi jednotlivo alebo v menších počtoch v blízkosti mnohých vodných nádrží, väčšia hniezdna kolónia sa nachádza pri Ožďanoch. Nehniezdiace vtáky a vtáky v období migrácie môžete vidieť na všetkých vodných nádržiach aj na vodných tokoch, napríklad Rimave a Slanej.


Volavka popolavá sa živí živočíšnou potravou, hlavne rybami, ale nepohrdne ani hmyzom, malými hlodavcami či mláďatami vtákov. Ohrozuje ju výrub stromov v blízkosti vôd, vypaľovanie alebo iné ničenie krovia a trstiny a odstrel hlavne na chovných rybníkoch.
Vypracovala: Monika Gálffyová

 

Čítať 2762 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!