utorok, 18 október 2016 14:21

V Revúcej na Festivale detských folklórnych súborov "Gemerská podkovička" bolo vyše 150 účinkujúcich

Napísal(a) Mgr. Kristína Lendvorská
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

V piatok 14. októbra 2016 sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Revúcej stretli detské folklórne súbory z celého regiónu na Festivale detských folklórnych súborov Gemerská podkovička. Hlavným organizátorom projektu Gemerská podkovička, ktorého tradícia začala už v roku 2009, je Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote.

Naším cieľom je nielen propagácia folklóru v regióne, ale aj prostredníctvom tvorivých dielní a školenia realizovaného v rámci projektu podporiť uchovávanie tradícií a aktivizovať činnosť detských folklórnych súborov. V dopoludňajších hodinách sa v rámci folklórnych tvorivých dielní v réžii FS Vepor z Klenovca mali možnosť zoznámiť s tradičnými detskými hrami aj žiaci revúckych základných škôl.

O 13,00 hod. si všetci spoločne uctili pamiatku a pripomenuli si 10. výročie úmrtia Evy Skalskej, zakladajúcej členky a dlhoročnej vedúcej detského folklórneho súboru Lykovček, ktorá bola významnou osobnosťou folklórneho diania v regióne.
V rámci prehliadky činnosti detských kolektívov sme mali možnosť vidieť na javisku ucelené predstavenie, v ktorom účinkovali detské folklórne súbory Podkovička a Lieskovček z Rimavskej Soboty, Zrkadielko z Hnúšte, Zornička a Mladosť z Klenovca a domáci Lykovček so svojou ľudovou hudbou. Vo večernom programe viac než 150 účinkujúcich ukázalo, že aj pre dnešné deti je dôležité poznať svoju kultúru, pôvod, a prostredníctvom takýchto vystúpení vzdať hold tradíciám. Veľká vďaka patrí režisérovi programu a všetkým vedúcim detských folklórnych súborov, ktorí týmto deťom venujú mnoho svojho voľného času. Tiež chceme poďakovať rodičom, ktorí svoje deti v ich činnosti podporujú.
Projekt Gemerská podkovička 2016 z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

Mgr. Kristína Lendvorská,
koordinátorka projektu

 

 

Čítať 2872 krát Naposledy zmenené nedeľa, 23 október 2016 12:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!