streda, 06 september 2017 11:24

„Naj... zo zbierok Gemersko-malohontského múzea

Napísal(a) PhDr. Alexander Botoš,
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vernisáž výstavy „Naj... zo zbierok Gemersko-malohontského múzea“, venovaná 135. výročiu založenia múzea sa uskutoční 14. septembra 2017 o 15.00 hodine. Slávnostné otvorenie výstavy bude zahájené harfovým koncertom v podaní harfistky Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu - Adriany Antalovej. Výstava „Naj... zo zbierok Gemersko-malohontského múzea vzniká pri príležitosti 135. výročia založenia múzea, ktoré svoju históriu začalo písať 3. septembra 1882, a tým sa radí medzi piate najstaršie múzeum na Slovensku.

V úvode výstavy sa návštevník oboznámi s históriou múzea od jeho založenia v roku 1882. Na výstave bude verejnosti predstavených viac ako 60 zbierkových predmetov z odborov prírodné vedy, archeológia, história, etnológia, dejiny umenia a historický knižničný fond.

Na pripravovanej výstave budú prezentované také zbierkové predmety, ktoré majú nadregionálny význam, resp. sú svojou múzejnou hodnotou výnimočné a raritné do takej miery, že je ich možné označiť prívlastkom „naj“. Na výstave si bude návštevník môcť prehliadnuť najťažší zbierkový predmet, najmenší zbierkový predmet, najstarší zbierkový predmet, najväčšiu, najmenšiu a najstaršiu hlinenú nádobu, najstarší zbierkový predmet zhotovený ľudskou rukou, najstaršiu textíliu, najznámejšiu westernovú pušku, najfarebnejšie taniere, najstaršie zaevidované zbierkové predmety, najväčší a najmenší obraz, najväčšiu, najmenšiu a najhrubšiu knihu a pod. Prezentované budú aj najnovšie akvizície zbierkových predmetov z jednotlivých fondov, ako aj najnovšie reštaurované zbierkové predmety z fondu história umenia.

Výstava potrvá do 30. novembra 2017. Navštíviť ju môžete od pondelka do piatka v čase od 8:00 do 16:00, a v septembri aj počas víkendov od 9:00 do 17:00.
PhDr. Alexander Botoš,
archeológ, vedúci vedecko-výskumného oddelenia GMM

 

Čítať 1272 krát Naposledy zmenené štvrtok, 07 september 2017 10:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!