pondelok, 11 december 2017 13:16

Na koncerte Advent s Jírovci v Revúcej sa predstavil spevácky zbor z Litovle v Čechách

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Advent s Jírovci, taký mal názov koncert speváckeho zboru z Litovle, ktorý sa uskutočnil v rímskokatolíckom kostole sv. Vavrinca v Revúcej 9. decembra 2014 vo večerných hodinách. Koncert pripravilo Mesto Revúca, Mestské kultúrne stredisko a Rímskokatolícka cirkev, farnosť Revúca. Na koncerte sa predstavil spevácky zbor z Litovle v Čechách niekoľkými vstupmi s viacerými adventnými skladbami. Publikum si vypočulo tieto skladby: Andělové, andělové - stará česká koleda, upravil Zdeněk Šimůnek;

Vojtěch Jírovec (1763 - 1850) Missa brevis in G - Kyrie, Sanctus – Benedictus; Jan Valušek (1984), Venite adoremus Dominum Radostně zpívejme Pánu (2016)* středověké vánoční nápěvy v úpravě pro sóla a sbor; Zoltán Kodály (1882 - 1967) Veni Emmanuel (úprava středověkého chorálu); Jan Valušek Variace na vánoční píseň Den přeslavný (2015)* pro sóla a sbor na text K. H. Rovenského (1644 - 1718); Josef Antonín Seeling (1710 - 1756) - Spi Ježíšku milý - pastorella; Jan Evangelista Zelinka (1856 – 1935) - Svatá noc; Pojďte pastýři k Betlému recitativo e aria pastorella; Aj, dnes v Betlémě - moravská koleda, upravil Zdeněk Šimůnek; Čas radosti veselosti (Jiří Třanovský – Cantus Catholici 1655); Keď tá jasná hviezda - slovenská koleda; A holiday jazz duo (arr. Michele Weir) I'll Be Home for Christmas (Walter Kent) Let it Snow! (Jule Styne).

Na webstránke jirovci.webnode.cz sa o tomto speváckom súbore píše: "Príležitostné združenie Jírovci na konci školského roku 2016/2017 oslávilo siedme narodeniny. Vznikli sme ako satiricko-ironické teleso, spievajúce samo pre seba a pre radosť, pretože spievanie nás baví. V repertoári sme mali skôr ľudové piesne (Ach synku, Komáři se ženili), ovšem i s klavírnym doprovodom. Po čase nám to nestačilo a začali sme spolupracovať s PS Palora, s ktorým vystupujeme dodnes, ale venujeme sa i vlastným koncertom. 

S programom "Jírovci zpívají Jírovce", kde vzdávame hold Vojtěchovi Jírovcovi a jeho temer 200 rokov zabudnutej omši, sme vystupovali v Litovli, Olomouci, Velké Bystřici, Horce nad Moravou, Bohuslavicích, Drahanovicích či Náměšti na Hané. V roku 2014 sme so spriatelenými zbormi z Braslavi a Zbýšova spievali pri oslavách 25. výročia svätorečenia Anežky Českej v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade a na Hradčanskom námestí. 

K piatemu výročiu sme si ako darček udelili svetovú premiéru Mexické mše od autora Jana Valušku, ktorá už zaznela v Litovli, Velké Bystřici, Horce nad Moravou a veríme, že zaznie i v ďalších mestách. V roku 2016 sme sa zamerali na adventné a vianočné koncerty, ktoré boli plné nových autorských skladieb Jana Valuška." (Preklad: MG od)

MG od
Fotografie a video: Peter Poboček

ra jirovci konc 1

 

Čítať 2387 krát Naposledy zmenené piatok, 15 december 2017 12:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!