streda, 06 jún 2018 11:47

Festival divadla mladých – FEDIM 2018 Doporučený

Napísal(a) Mgr. Darina Kišáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Prvého až tretieho júna mesto Tisovec už piatykrát privítalo mladých divadelníkov na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke divadla mladých FEDIM 2018. Vyhlasovateľom súťaže je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR, hlavným organizátorom je Gemersko-malohontské osvetové stredisko Rimavská Sobota v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja. Spoluorganizátormi podujatia boli Mestské kultúrne stredisko v Tisovci, Občianske združenie TISART a Základná umelecká škola v Rimavskej sobote. Festival divadla mladých z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj. Súťaž je trojstupňová – v hlavnom súťažnom programe vystúpili súbory, ktoré sa zúčastnili a úspešne

prezentovali svoju tvorbu na regionálnych a krajských kolách súťaže a do programu FEDIM 2018 ich na základe posúdenia umeleckej kvality vybrala programová rada zložená z profesionálnych odborníkov.

Súťažné inscenácie v Tisovci hodnotila odborná porota v zložení: Mgr.art. Miroslav Zwiefelhofer, Ing. arch. Mgr.art. Michal Lošonský, ArtD., Mgr.art. Martina Mašlárová, Mgr.art. Zuzana Galková, Art.D., Mgr. Mgr.art. Miloslav Juráni.

Porota rozhodla nasledovne: v zlatom pásme na 1. mieste a s priamym postupom na Scénickú žatvu sa umiestnil DS Slúchadlo z Nitry s inscenáciou Deti zo stanice ZOO. V zlatom pásme 2. miesto a návrh na postup získalo Divadlo ZUŠ J. Cikkera z Banskej Bystrice s inscenáciou Obrázky nesmrteľnej mladosti. DS Vaša Banda zo Žiliny s inscenáciou 2 litre samoty získal v zlatom pásme 3. miesto s návrhom na postup.

V striebornom pásme sa umiestnili: DS Bebčina z Novej Dubnice s hrou Debna, DS „L“ z Levoče s hrou Iskra, DS Úsmev z Modrého Kameňa s inscenáciou V súmraku, DS Tote tam z Kežmarku a DS Trma vrma z Popradu so spoločnou inscenáciou Hry, DS Drim z Nitry s hrou Jeden deň Ivana Denisoviča, Divadlo Popolus zo Žiliny s inscenáciou Nihil Obstat.

V bronzovom pásme sa umiestnili: DS AmfiTeatro z Trebišova s hrou Vĺčik, DEMOscéna z Trnavy s inscenáciou Kastelánka a DS Mačky vo vreci zo Senca s hrou Koniec sveta.
Súčasťou festivalu divadla mladých bola aj autorská výstava Danky Bakšovej s názvom Moja keramika. Hosťom festivalu bolo Divadlo akadémie umení z Banskej Bystrice s monodrámou Malala.
Redakciu Festivalového denníka tvorili Mgr. Samo Trnka, Mgr.art. Michal Jasaň, Mgr.art. Gabriel Žifčák.

Aspoň na chvíľu vypnúť, prejaviť improvizačné zručnosti v oblasti „stand-up“, hudby, spevu a tanca a samozrejme zabaviť sa mali divadelníci možnosť v rámci tradičného FEDIM Klubu.

Mgr. Darina Kišáková
riaditeľka GMOS

 

Čítať 1433 krát Naposledy zmenené streda, 06 jún 2018 12:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!