nedeľa, 22 január 2012 10:46

Dobšinským nárečím: Ket sme stavali džomp... Doporučený

Napísal(a) Alan Dolog
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Ilustračné foto. Z archívu ODDakedy, jak maly hlapec, som byval v Dobšinej v Bolzajfe pod Lackom v elektrarenskom byte. Ftedy sme ešči nerečovali spisovne po slovensky, jak nas učili f škole. Šicke sme rečovali po dopšinsky. Ket dafto rečoval spisovne, hnetka sme ho brali za namysleneho panka a nebolo s nim reči. Ale ja vam kcem rečovat o tym, jak sme stavali džomp, ked bulo teplo v lete a my sme se kceli kupat vo vlastnim džompu. Bo na prehrade bulo zakazano.
Ta znate de bulo dakedy smetisko za Lackom? Ta tam, de Filadelfi postavil o asi tricet roky dom. Ešči se pametam, jak tam bul taky kamenolom a fnim bul protiletecky bunker, aby se mali kde skryt lude.

Keby dačo! Ešči dobre, že už dačo potym nebulo! Ja som tam jak maly hlapčisko najšol granat, aj fotoaparat z vojny. Taky maly, že špionažny. Otec mi medzi dverami taku jednu buhnul za toten objaf...ešči dneska me ščipe na licu. Nech mu je zem lehka! Mojmu dobremu tatkovi! Ešči mal za to opletačky, ket ijšol s tym ku žandarom. Ket vidym, jak se dneska vyhovavaju deti, ta se čudujem, že som ešči tu! Ta tote deti neznaju nyč o tym, jak se hodi po starych banoch. Abo jak sme si robili na azbeste v haldoch bunkre!!! F totym azbeste, čo dneska je cela hysteria, že je karcinogenny. My zme to neznali, ta zme ani rakovinu nedostali! To len tak mimohodom.
No, ta tam v totej doline teče potok, taky maly, ani neznam, jak se vola. V lete ledva čurka, ale pre nas to bul naš potok. Dneska znam, že voda fnim nykdy nebula tepla, ale teplejšu zme nepoznali, ta bula dobra, jaka bula. Narubali zme konare z jelšoch a kladli zme do potoka. Na to kamene. Jake buli f potoku. A na to zme dali velke bonty briloch. Jáj, vy neznate, čo to DŽOMP. No, inde tomu rečovali hať. Neznate, čo to bonty? Ta nerečujte! Ta to take velke kluchty ... ale nebudem vas trapit, no – take velke kusy odkopanej travy aj s korenami...heeeej, dagde hovoria temu aj drny. No a toto šicko sme prekladali dakelo razy, kym se voda zastavila. A ešči sme aj štangy pred toten mur nabili, aby se to neprevalilo, bo voda ma velky tlak. Prisambohu, aj meter sme zastavili. A tak sme se z velku radostu vyzlekli a drisly do tej vody. Jak kačky. Rodiče ani neznali, kde maju dety. Ket dachto bul hladny ta utekal domu, bo to nebulo daleko a donesol hleba zo šmalcom, abo, ked se dajake pekeraje, baterbuch, či grulikuhen pekol doma, ta zme šicke jedli. To bul život! A največu radost zme mali, ked zme se dokupali, ta zme prebili toten džomp a utekali z velkym krikom dolu Bolzajfom a kukali, jak velka voda šicko bere do potoka z elektrarni. To ste mali videt, ešči, jaka velka voda išla, kde pustili Kaplanku na elektrarne! Se pametam, jak jedna baba plakala pokrofce na nym a zobrala ju voda.
Dneska neznam, či by se dalo ešči take vystrajat, bo by se dafto pohoršoval, že černa stavba a ešči k tomu vodohospodarska a to bez povodnoveho planu!
A ked sme už pri lete, ta mi v ušoch ešči teraz klepkaju hlapi, čo klepkali kosy pred našim domom...a to bul zažitok, ket sme se vozili na zadku voza zo senom .......jáááj, ta dneska, kto by a pre keho kosil...
No, ta tak sme si zrobili džompy a tak zme vyrastali a fto to šitko prežil, ta se stal aj dospely, ale aj ten to nemal iste, že najhorše je za nym!
Alan Dolog

{jcomments on}

 

Čítať 4637 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!