piatok, 26 august 2011 16:09

Revúckym nárečím: „Pálenice pálä dnom a nocó“ Doporučený

Napísal(a) Ľudovít Barančok
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V starej pálenici. Zdroj: internetKu koncu minuliho roku zmo písali o úrodné jeseni, že kelo a aké ovociny se uroďilo, slívok, hrúšok, jeblíšok, drianok a že pálenice budú dnom a nocó pálenošku páliť. Aj tak je. Kďe se dnes pohneťe, ši tó ulicó a ši druhó, ši na Revúšku alebo na Mokrú Lúku, fšä cíťiť slivovicu, hruškovicu, jeblškovicu, driankovicu. A koďže zmo národ pohostiný, gazdove volajú na koštovašku, ucťiť si šloveka chcú, no aj pochváliť se svojó úrodó v demižónoch. Aj vína dobriho narobili a velé, bo bulo zošoho. Pravda je, úrodu se zúžitkovať patrí, meďecína v apaťéke je drahá, zdravia si treba šanovať, koďi – toďi šervíka zabiť, hrdlo si prepláchnúť, z rodinó, susedócí, kamaráťí pri veselosťi posedeť. A tak se

pálenoška pálí a ešte bude páliť a my jú koštívámo a koby šlovek pozor nedal, na koncu ulici do spevu by mu bulo.

            Spomínám si, ak se dakoďi dávno lavórovica pálila. Kvas, koťel, lavór, randa a šva ešte bulo treba. Našiarno. Božechrán, aby gazdu buli ulapili, bo štróf by ho búl velký neobišól a neviam ši aj ni árešt. Ale se pálilo. A pozďéši aj sersám búl inakší, ni lavór, dokonaléší. Ale šva chcem pódať. Už aká se pálenka napálila, taká bula, furt bula „domácá“. To nezabudnúl gazda pripomnúť. Hoc vám aj v hrdle dräpalo, pred ošamí se zahmlilo a slzy vyrazilo, furt to bula „domácá“ a patrilo se gazdu pochváliť.

            Dnes je tomu kus inak. Pálenica je pálenica, je akoby úradná, každá si robí dobria meno sama. A potom iďe aj o kumšt gazdu. Rád som pošúval o tomto rozpráveť kamaráta Laca Nemogu, šva na Reussové ulici býval. To vám je celá veda. Ak kvas, to najhlavnéšia, treba pripraviť, šva zošim pomiašeť alebo ništ nepomiašeť, kodi premiašeť a šva pridať a ši nepridať, koštovať, koďi je kvas kvasom a treba isť páliť. Adaj šicky knižky totot šlovek prešítal o ťéto roboťe a dobroťe. No a že kodi treba dať veliký pozor, už koď se pálí v pálenici, že koďi pálenia zastaviť, nelakomiť se na velé litró, nepokaziť celý var „vodkó“. No a toto šitko že ešťe ni je šitko, šva o tomto šitkom treba vedeť. Nakonec aj šitko prezradiť nemaže, bo že to su „vyššia veci“! Pokoštovali zmo u neho šakovakú meďecínu z kotrihokolvek roku, každá bula tó naozajsnó pálenoškó – medecínó, „hladkó“, s trbliatajúcima pátrikamí naokolo vo fleške. Odborníkom bul aj na víno, aby som nezabudnúl pódať, totot vďešný, robotný šlovek.

            Keď už je reš o trúnku, spomnem ešte tú drahú driankovicu. V pálenici že ide kvas za kvasom, z akým gazdove prídú. Slivky, drianky, hrušky a zas drianky. Ši reku tá šistá nekresťansky drahá driankovica bude naozaj chuťó len za driankami, ši neprepáchne aj slivkamí, hruškamí, ale predává se ako šistá driankovica. Neviam. My nato prídemo, ale šva tí na Hrade v Bratislave a ešte ďelé, v Amerike? Nuž ale to nás nech netrápí. Mámo inakšia staroste.

            Nech je aj totot rok úrodný. Aby kvasu zas bulo dosť a ešte väc té najlepšé meďecíny, aby zmo buli zdraví. Nazdravia vám šicim.

Ľudovít Barančok 

{jcomments on}

Čítať 3774 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:43

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!