Vytlačiť túto stránku
streda, 22 apríl 2015 13:54

Sirkovskym nárečím: Báči od Beťi - prví fotograf f Sirku

Napísal(a) O.H.+J.D.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

fotoaparat splachtou aAkva to len bulo šudo tá ládžiška, šva si Janko báči od Beťi priňiasó domó z Belgii, gďe si bú v bani zarábäč korunki. Ťim staršim ludžom v ďedžine sa nekcelo ani len verič, ež f ťé ládžiške mahú šloveka viďeč.
Koj bulo pekne a slniaško sviačilo, báči od Beťi vinesli z domu hokerlík, nan posadžili svojú ženu - nénu Zuzanu, za tot hokerlík zavesili na špárgu bialú plachtu. Potom vinesli vom aj tú zázrašnú ldžišku. Postavili jú oproči hokerlíku na takia tri drevänia nohi a prikrili jú šiarnó plachčiškó.
Ebi prilákali ludží, dali vibubnovač po ďedžine, ež kto prví príďe do jich dvora, spravä mu tó ládžiškó podobizen. Tot, šva prišó prví pódav, ež vám podobizen nechce, ale pod tú šiarnú plachčišku bi sä rád kuknú. Dovolili mu to, ale len minútku, bo zvedavcó bú adaj už plní dvar. Preto, ež báči buli sveta skúsení a podnikaví šlovek, dašva si z nénó, takó rešó šva luďe nerozumeli, pódali (asi po francúski) a zvedavcom oznámili, ež kažďí, kto kce nazrúč do ládžiški, misí ďesäč haliaró položič na tániar.
Néna Zuzana seďeli na hokerlíku ag bi jich nan buli klívom prilepili, ani sä len nepohli. Kažďí zo zvedavcó, kotor viťáhnú hlavu spod ťé šiarné plachčiški, len tak snó krúčiv zboka na bok. Prišli sä aj ťetka od Džinókó kuknúč do ťé

ládžiški a tá dobre z nvach nespadli, šva jim nešlo do hlavi, ež preš tá Janková Zuzan, šva sedží f ťé ládžiške na hokerlíku ló hlavó, nespadne na zem a nenarobí si hršu na hlave. 

Nakonec sä preci len našli aj takí, šva si sädli namesto néni Zuzani na hokerlík a dali si spravič na pamätku podobizen.
A tak sä báči od Beťi stáli prvím fotografom v Džedžine.

(Zdroj: Ondrej Herich, Ing. Ján Dacho: Šva sä stálo, ši sä nestálo...)

 

Čítať 3194 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47