utorok, 09 december 2014 20:01

Sirkovským nárečím: Poveršivošč je strašná vec

Napísal(a) O.H. J.D.
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

si lucia 1aDakodi na dedžinách bulo velé poveršivich ludží. Ponajväc ženi buli takiato. V Repiščoch buli takáto Jamrichová nénika. Ebi zmo vedeli o koho sä edná a táto nezostáli "v anonimite", tak to buli stará mama známimu hercovi Dušanovi Jamrichovi, šva do Repíšč chodživ na "vakácie", alebo väšia svätki.
Naozaj velmi poveršivá buli. Pán Boh chrán, ebi na Luciu prišla do jich domu ako prvá žena, ši mladá, ši stará, to bulo edno. Varuj het! Bula taká jich povera, ež sliapki prestanú niašč vajíška, kravi potratä mliako a ktovia šva sä ešče stane planiho v dome.
Preto na Luciu do Jamrichó chodžili zavšäs rana chlapci, od susedó Nemogó, luckač. Luckali asi takto: "Luckám, luckám, orechi kluckám, doniasol som vám kus oceli, ebi vám sliapki vajcä nosili." Povinošč si splnili a nénika jich aj obdarovali. To bulo radošči z toho, šva jich nénika Jamrichová naložili do vaškó, alebo dákó kapsiškó, šva si už na podarúnki pripravili.

Raz sä aj tak stálo, ež chlapcó predbehla edná nénika, starké Jamrichové, z rodžini. A tak si chlapci vipošúli ak jú privítala na Luciu. Iste si to do kalendárä na dlho zapísala. 

Vítanka bula asi takáto:

"Ach, Jutka, rašé si si mohla nohu zlomič, choci zmo aj z rodžini, koj si kcela u nás dvere otvorit na Luciu. Už mámo aj po mliaku aj po vajcoch! Toto si nám akurát v našom dome urobila. Ak ešče na Luciu ráno mi toto urobíš, druhíráz mä na tri honi obchádzäj aj tot náš ni len dom, ale ešče aj vráta na dvor!" 

Táto poveršivošč bula naozaj strašná, až chorobná vec. A odnesla si za to aj – Jutka z rodžini.

(Príbeh z knihy Ondreja Hericha a Jána Dacha: Šva sä stálo, ši sä nestálo..., Klub priateľov Muránskej planiny, 2002)

 

{jcomments on}

 

 

Čítať 3782 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!