Vytlačiť túto stránku
piatok, 15 apríl 2016 21:54

Sirkovskym nárečím: "To buli super fanúšikove"

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Koj zmo už pri tom fotbale, treba pódač, ež takich fanúšikó, ako buli Gusťík Krištóf zo Železníka - z Krížu a Lajko Mihálik z Ratkové nebulo na širokom okolú. Gusťík dobre poznav hrášó za Železník. Jano Krištof, Gustíkó brat, bú kapitán a gu tim známejším patrili: Jožko Čatlóš, Dano Zacharóskí, Zolo Budaj, brankár Andro Dinaj zo Sirka, obranca Andro Dinaj, Gusto Kontra od Džinó, ťiaž zo Sirka. Ono jich boulo väc, ale nedajú sä šicí vimänovač, kotrí bi si to zaslúžili a už ni sú medzi živími, napr.: útočník Janko Szentandráši,

(sväťí) a potom fantastickí driblér (aj koj chromí) Béla Ragančok od Drianó, obidvia Sirkoväne. Gusťíkó ostrí hlas, spoza "lajna", veďev viburcovač ťichto "chlapcó" gu velkim víkonom.
Pamätnia buli zápasi na ihrisku "na Jákobe", šva bula edná stará šachta na vrchu Železníku a tu dakodi baníci urobili celkom fajnva, rónva fotbalovia ihrisku. Edoráz tam Ratkoväne porädne prehrali aj koj za Ratkovú hrali takia "esá" ako buli: braťä Dinajóci, Šereš, Hamlíkóci, Sívoš, Brädókóci, Pánik a Pervan i ďälší. Takiato "derbi" šva sä dakoďi hrávali na Železníku, potom aj v Ratkové, bi sä teráz dav napísač román. Možno ani hráši sä po ihrisku kelo nezabehali, ako fanúšik Lajko Mihálik popro "lajne" a gu tomu bú takí nervózní, ež pokim hráši behali za bókó skoro dve hodžini, požuvav, ši lepši povedanva, rozhrízó, ňi vikúriv, dva cigaróvi. Nepostáv ani päč sekúnd na ednom meste. Jeho nástrojom na obranu, v prípaďe bitki, bú mav v ruke velkí ambríl. Ale kto bi ho už len kcev bič, koj bú takí známí fanúšik ratkóskich futbalistó. To buli peknia roki dobrich fotbalistó!
(Zdroj: Ondrej Herich, Ing. Ján Dacho: Šva sä stálo, ši sä nestálo. Úryvok, 2002)

Fotografia: reprodukcia z knihy Ondrej Herich: Z histórie obce Sirk.

 

Čítať 5591 krát Naposledy zmenené piatok, 15 apríl 2016 22:16