Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 22 január 2017 14:14

Sirkovskym nárečím: Basa na drvaťe

Napísal(a) Ondrej Herich, Ing. Ján Dacho
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
Fotokoláž Fotokoláž MG

Aj takvato dašva sa nám prihodžilo, koj zmo buli hrač na edné zábave f "Tatralane". Ludží bulo ako maku. Kto bi si bú nahav ujdž takú príležitošč zabavič sä a zatancovač si pri Gusťíkové muzike. Nálada bula víborná. Nadránom už luďe nevládali tancovač, len spiavali a pošúvali "halgatóvi". Už aj Pišta báči, náš basista, mav toho došč pod šäpkó. Isťe aj preto sä dav nakrätnúč na to, ebi sä z basó postaviv do vozíka z velkima kolesami, šva ženi nosili stravu do fabriki.

Takto dvia parobšiská ťähali tot vozík a primáš Gusťík išó pred nim z husliškami, hrav a usmiavav sä na okoloseďäcich ludží.
To bulo ťesne pred ťím, koj nám mav fabrickí šofér Janko Rosiar pristavič trakor z vlečkó na odvoz na Železník. Janko už dlhší šäs stáv vo dveroch sáli a baviv sä na tom, šva Gustík s Pišta báčim vistrájäv. Až potom, koj sä dopopuku nasmäv, zahlásiv, ež nástroje mahemo nosič na vlečku. A tag zmo aj urobili. Potom zmo si posädali na drevänia ládžiški, kotria Janko naukladav na vlečku, ebi zmo celó cestó nemiseli stáč. Urobili zmo si "pohodlia" a podávali zmo si fläšku rumu z ruki do ruki. Poíjäli zmo, ebi zmo lepši znášäli do drganva na vlečke.
Pišta báči prehlásiv, ež vám vara basu nepoloží na vlečku, ale si jú postojäški bude trímač v rukách. Kí šärt mahó veďev, ež zo stĺpa od revúckiho bitungu, ponad cestu po ČSAD, je naťähnutí drvat. Koj ho Pišta báči zbášiv, už darme krišäv na šoférä: "hóóó"!!! Ag trímav basu bruchom napredok, drvat mu jú zachičiv za "hlavu", vitrhnú z rúk a tá sä zostála hompálädž zavesená na drvate nad cestó. Šicí zmo tŕpli, ež spadne a rozbije sä na cimpr-campr. To bi isťe Pišta báči nebú preživ. Poškali zmo kim sä prestane hompálädž a potom Janík Rosiar nacúvav z vlečkó pod basu a opatrne zmo ju zvesili. Pišta báči si jú viopcäval zo slzamí v ošoch. Vizliakó kabát, prestrú ho na vlečku a tag si sädnú vedlä jeho milované basi. Šitko sä šäslivo skonšilo.
(Zdroj: Ondrej Herich, Ing. Ján Dacho: Šva sä stálo, ši sä nestálo..., Klub priateľov Muránskej planiny, Polygrafia S+O, Slavošovce 2002)

 

Čítať 3310 krát Naposledy zmenené pondelok, 23 január 2017 10:07