piatok, 23 november 2018 23:00

Novembrové komunálne voľby na strednom Gemeri umožnia rozhodovať aj 147 novým poslancom zastupiteľstiev Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Komunálne voľby v okrese Revúca 10.11.2018 sa uskutočnili v 42 obciach, v ktorých voliči zvolili 42 starostov a práve toľko zastupiteľstiev s 244 poslancami. Aj táto časť patrí do regiónu Gemer, bližšie do stredného Gemera. Pred niekoľkými dňami sme vás na našej stránke stručne informovali o údajoch, ktoré súviseli s počtom poslancov horného Gemera, ktorí boli zvolení do obecných a miestnych zastupiteľstiev okresu Rožňava, dnes sa pozrieme aspoň stručne na to, akú venovali voliči pozornosť výberu poslancov do nových zastupiteľstiev v tomto revúckom regióne.
Na úvod je potrebné zdôrazniť, že sledovaný volebný obvod je aj počtom obyvateľov i obcí oveľa menší ako jeho sused na hornom Gemeri. Tomu približne zodpovedala aj percentuálna účasť voličov zúčastnených novembrových volieb.

Odlišní však bol počet novozvolených poslancov, starostov i primátorov. Dnes už môžeme presnejšie povedať, že takých poslancov v novom volebnom období je 147, čo je o niečo viac než 50 % z celkového počtu poslancov. Novozvolených poslancov je v týchto voľbách podstatne viac než tomu bolo pred štyrmi rokmi. Nastal teda o niečo väčší pohyb v týchto organoch verejnej správy ako v okrese Rožňava.

Medzi obce, ktoré si zvolili úplne nové zastupiteľstvo patria: Gemerské Teplice, Nandraž, Otročok, Revúcka Lehota a Šivetice. Ani v jednej obci stredného Gemera neboli zvolení poslanci v doterajšom zložení. Noví predstavitelia obce na funkcie starostov boli zvolení v Hrlici, Lubeníku, Magnezitovciach, Muránskej Dlhej Lúke, Muránskej Hute, Muránskej Zdychave, Rybníku, Sirku a v Skerešove. Nového primátora bude mať okresné mesto Revúca. O zmenách vo funkcii starostu neraz rozhodoval tesný počet platných hlasov. Napríklad v Nandraži to bol iba jeden hlas, v Poline 3, v Skerešove 6, v Muránskej Dlhej Lúke iba 9 hlasov, ktoré rozhodli o novom starostovi. V iných obciach boli rozdiely počtu hlasov v prospech nových starostov vyššie: v Hucíne 13, v Chvalovej 12, v Lubeníku 21, Ratková 23, atď.

Jedným zo starostov, ktorí získali 100-percentnú podporu voličov je aj Ing. Roman Goldschmit starosta obce Muráň. Voliči ocenili výsledky jeho práce, pretože v tejto funkcii pôsobí niekoľko volebných období. V strediskovej obci pod Muránskym hradom úspešne zvádza súboje o novoty v obci i v zastupiteľstve. Stredisková obec je tiež významnou turistickou križovatkou s bohatstvom prírodných i historických krás. Angažuje sa tu tiež mnoho iniciatívnych spoluobčanov, ktorých záujem o dianie v obci sa prejavuje napr. aj v obecných novinách, ktoré svojou úrovňou predčia viaceré na okolí. Hneď po novembrových voľbách bolo možné zaznamenať zvýšenú starostlivosť o turistický ruch zavedením požičovne elektrobicyklov, vybudovaním rozhľadne v lokalite Hôrka a parku s atrakciami pre deti v Nižkovej doline. Tiež neďaleko ihriska uvažujú vybudovať i niekoľko nových parkovacích miest pre návštevníkov hradu potrebných najmä počas turistickej sezóny.

Teraz vám ponúkame úplný zoznam zvolených poslancov podľa jednotlivých obcí okresu Revúca.

 

Čítať 2363 krát Naposledy zmenené utorok, 04 december 2018 14:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!