pondelok, 09 august 2021 18:35

Rodná obec bola pre Jána Bradáča srdcovou záležitosťou (2) Doporučený

Napísal(a) J. Bradáč
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Rakovnica Rakovnica Foto: internet

PODNEBIE V RAKOVNICI

Obec Rakovnica má kontinentálne podnebie. Letá sú teplé a zimy studené. Snehová pokrývka sa objavuje počas zimných mesiacov. Najčastejšie počas januára a februára. Priemerná ročná teplota vzduchu za obdobie rokov 1900 – 2000 je 7 – 8,5o C. Vo vegetatívnom období (apríl – september) trvajúca 150 – 160 dní je 12,8 –15,7o C. Najteplejší je mesiac júl s priemerom 17 – 19,7o C, najchladnejší január s rozpätím –4 až –5o C. Priemerná ročná amplitúda , t. j. rozpätie teplôt –22oC až + 23,7oC poukazuje na vysoký stupeň kontinentality územia. Priemerný ročný úhrn zrážok je 631 – 723 mm. Najdaždivejší mesiac je jún s priemerom 80 – 90 mm. Priemerný počet dní so snehovou pokrývkou je 53 – 67. Prúdenie vetra je zo západu. 

Nadmorská výška v strede obce je 358 m n. m. v chotári od 316 do 825 m n. m. Počas roka sa počasie mení, mení sa množstvo tepla a dĺžka dní a nocí. Celkove je počasie premenlivé, pretože sa strieda vplyv suchého a vlhkého vzduchu. Striedajú sa 4 ročné obdobia. V niektorých pravidelne sa opakujúcich javoch počasia hovoria pranostiky: „Medardova kvapka štyridsať dní kvapká“. Označuje obdobie dažďov počas mesiaca jún a začiatkom leta. Ďalším takýmto opakujúcim javom je tu „babie leto“, ktoré sa objavuje koncom septembra a začiatkom októbra. Je to malé a slnečné obdobie ideálne na športy, akými sú horská turistika.

Na podnebie má vplyv aj potok Hončiansky (predtým Genčanský), ktorý pramení v katastrálnom území nad Honcami a vlieva sa do rieky Slaná v Brzotíne. Do potoka sa vlieva úzky potok, vytekajúci z pohoria Turecká. Ďalej sa vlieva prameň z Vjarbi, Šinárovej doliny a z Henclovej doliny. Maximálny prietok je v mesiaci marec, minimálny prietok v mesiaci september. Priemerná teplota vody 9,2oC – 10,3oC. Studňa pre planinu odvodňuje skrasovatelé vápence severne od Plešiveckej planiny. Kvôli využitiu vôd potoka JRD postavilo studňu a malú vodáreň pod Brehom, ktorou zásobuje bytovku, obecný úrad, materskú školu, Jednotu a súkromné domy v jej blízkosti.

Studňa zatiaľ mala vždy dostatok vody.

Podnebie Rakovnica IIjpgV období väčších dažďov sa voda v prameňoch niekoľkonásobne zväčšuje, čo spôsobilo v obci niekoľko problémov. Známe sú tieto:

V roku 1927 voda vytopila Ondreja Molnára – býval tam Ján Šály, Jána Beláka, Jána Koltáša. Od tej doby bol postavený kamenný betónový múr po celej dĺžke okolo domu.

V roku 1972 (17. a 18. mája) storočná voda zničila drevený most cez potok.

31. júla 1977 krupobitie poškodilo úrodu, stromy a niektoré strechy – napadla až 27 milimetrová vrstva krúp.

20. augusta 1980 silná búrka s vetrom vyvracala storočné lipy pred evanjelickým kostolom.

V júli 1999 zdvihla sa hladina Hončianskeho potoka počas búrky a zatopila Nižné lúky, Kušovú lúku, Vyšný mlyn. Vyliata voda sa dostala do domov Jána Šályho, Jána Teraja, Ivana Fábiana, Mariana Máťaša, Jána Beláka a Martina Jakubčáka.

Na druhej strane v roku 1990 bolo také sucho, že viaceré studne v dedine boli bez vody a prietok potoka bol minimálny.

Vyčíňanie počasia nebolo len v lete, ale aj v zime:

Z 15. na 16. januára 1977 snehová kalamita poškodila elektrické vedenie v obci, vyvrátila niektoré objekty pod váhou snehu a polámala konáre stromov.

V roku 1999 snehová kalamita s vetrom narobila záveje, kopy snehu vo dvoroch, na cestách, skolabovala doprava a zásobovanie.

2. februára 2000 nad obcou sa v dôsledku počasia objavila dúha, čo bol ojedinelý zjav v takomto období.

17. februára 2000 – snehová búrka, napadlo 45 cm snehu. V obci pretrhlo elektrické vedenie, vyvalilo a polámalo stĺpy rozhlasového vedenia a povyvracalo stromy. 

Zvláštnosť bola zaznamenaná 24. decembra 1958, kde na poludnie bola teplota vzduchu 23oC.

Cez potok Genč v začiatkoch bol iba brod. Prvý drevený most bol postavený v roku 1946. Pri zničení dreveného mostu v roku 1972 bol postavený železobetónový most. Tiež úzky potok pretekajúci obcou bol zregulovaný a čiastočne vedený cez betónové skruže. Prietok vody je závislý od množstva zrážok, pravidelne v letnom období vysychá. Príčinu je možné hľadať v banskej činnosti, vybudovaním vetracej šachty v lese nad dedinou a v prieskumných vrtoch v záhrade u Tuzu.

(POKRAČOVANIE)

Ján Bradáč

Čítať 968 krát Naposledy zmenené pondelok, 18 október 2021 11:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!