Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 19 február 2023 21:44

Talenty Gemera na výstave Slovom a obrazom v rožňavskej GOS-ke Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Už nasledujúci štvrtok, 23. februára 2023 o 16:00 sa v Dome tradičnej kultúry Gemera uskutoční sprievodné podujatie výstavy ilustrovanej poézie Slovom a obrazom s názvom Talenty Gemera, kde budú predstavení traja talentovaní autori z regiónu. Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, ktoré je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja a zároveň organizátorom tohto podujatia, hostí putovnú výstavu Slovom a obrazom. Výstava je výstupom súťaže talentov Košického kraja, ktorú organizovalo Centrum kultúry Košického kraja. Prihlásených bolo celkom 63 básnických diel, odborná porota 20 z nich odporučila na ilustrovanie. „Tri básne z dvadsiatich sú práve od gemerských autorov – Vlasty Bujnovskej, Silvie Hajdúovej a nedávno zosnulého Alberta Šmihulu, ktorého pamiatku si uctíme aj v rámci podujatia Talenty Gemera,“ uviedla riaditeľka Gemerského osvetového strediska Helena Novotná. Viac informácií o talentovaných tvorcoch a ukážky z ich tvorby budú súčasťou podujatia. Autorky budú svoje diela interpretovať osobne, básne Alberta Šmihulu prednesie rožňavský herec Peter Szőllős.

2023 02 23 Talenty GemeraSilvia Hajdúová sa narodila v Rožňave, kde dodnes žije. Za svoju poéziu získala množstvo ocenení. Publikovala články v niekoľkých časopisoch, svojimi textami i testami prispela do Cvičebnice zo slovenského jazyka z pera Jána Papugu. Okrem básní píše aj poviedky, rozprávky, literárne či divadelné recenzie a odborné príspevky väčšinou z didaktiky literatúry. Vyštudovala slovenský jazyk a literatúru – pedagogiku na Fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity. Pracovala prevažne ako pedagogička, vychovávateľka i knihovníčka. Jej prelomovým obdobím bolo pôsobenie v Národnom ústave certifikovaných meraní vzdelávania v Bratislave. V súčasnosti vyučuje slovenčinu cudzincov pre bratislavský Empire a zároveň pôsobí ako copywriterka, korektorka, blogerka i propagátorka čítania. Venuje sa power joge, plávaniu, prechádzkam prírodou i mestom, cestovaniu a obľubuje divadlo.

Aj keď sa Vlasta Bujnovská narodila v metropole Šariša – v Prešove, skoro celý svoj život prežila v Rožňave, kde aj pôsobí. Venuje sa hudbe, literatúre aj výtvarnému umeniu. Námety na svoje diela čerpá z vlastného života, ktorý, aj keď jej uštedril niekoľko tvrdých rán, nazýva krásnym. Prekypuje optimizmom, ktorý neváha rozdávať každému koho stretne a je neodmysliteľnou súčasťou aj jej diel, ako literárnych, tak i výtvarných. Aktívne sa zúčastnila a dodnes sa aj zúčastňuje mnohých súťaží, z ktorých si odniesla domov viacero ocenení. Roku 2014 si po päťdesiatich rokoch zopakovala Základnú umeleckú školu, kde navštevovala hudobný aj výtvarný odbor.

Albert Šmihula sa narodil v Hybiach, kde prežil svoje detstvo. K výtvarnému umeniu inklinoval už v mladosti a počas šesťdesiatich rokov tvorby sa pravidelne zúčastňoval rôznych súťaží, jeho práce boli zaradené do vyše 40 kolektívnych výstav. Venoval sa rôznym výtvarným technikám, ale najväčšie úspechy dosiahol v krajinomaľbe. Jeho olejomaľby boli prezentované na niekoľkých autorských výstavách na Slovensku a v Maďarsku. Jeho tvorivá poetická duša sa prejavovala aj v básnickej tvorbe, pričom s nadhľadom reflektoval vlastné životné skúsenosti a postrehy, ktoré častokrát pretavil aj do aforizmov s jemu vlastným humorom. Vydal päť básnických zbierok knižne a bol aktívnym členom v cirkevnom speváckom zbore, čím tiež obohacoval duchovný život regiónu. Od roku 1983 žil a pôsobil v Rožňave. Zomrel 22. januára 2023 po dlhotrvajúcich zdravotných ťažkostiach.

Výstavu si záujemcovia môžu vychutnať ešte do 3. marca 2023 od pondelka do piatku, v čase od 9:00 do 15:00 v Dome tradičnej kultúry Gemera.

 

R. Šimko

 

Čítať 314 krát Naposledy zmenené streda, 22 február 2023 09:48