piatok, 23 október 2020

Futbalový klub OFK Vyšná Slaná patrí v súčasnosti medzi popredné kluby v okrese Rožňava . Svedčia o tom umiestnenia v tabuľke 6. ligy za posledné tri sezóny. Preto si náš spolupracovník Ing. Štefan Tomášik vybral tento klub a napísal o ňom článok. V príspevku sa dočítame o účinkovaní v sezóne 2002 / 2003 (vtedy mal klub názov Družstevník), okrem fotografie článok obsahuje súpisku, výsledky a tabuľky.

Káder: Roman Lindák – Michal Ambrúž, Jozef Ambrúž, Matej Ambrúž, Adrián Rogos, Peter Rogos, Radko Rogos, Dušan Gallo, Milan Fifik, Michal Hadar, Tibor Krištof, Ondrej Liptai, Marek Hric, Ján Krupár, Ondrej Valko – Krišťák, Stanislav Vysoký, Milan Rochfaluši, Martin Kraus, Radoslav Revúcky, Peter Hric, Maroš Vido (jesenná časť). Tréner: Dušan Gallo

Zverejnené v Futbal

V rámci prezentačnej aktivity „predmet mesiaca“ v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote vystavili zvláštny, skôr bizarný lekársky prístroj používaný v 19. storočí - „umelá pijavica“. Tento prístroj sa používal ako náhrada pijavice, predovšetkým pri operácii očí a uší. Predmet bude vystavený do 1. novembra 2020.

V minulosti boli pijavice často používané v medicíne, ale keď ich lekári nemali k dispozícii, museli používať niečo iné. Ako náhrada pijavice sa používal lekársky prístroj nazývaný „umelá pijavica“. Podstatou lekárskeho prístroja je, že na konci sú umiestnené malé ihličky, ktoré boli vpichnuté do kože. Následne bol prístroj zohriaty ohňom, čo pôsobilo vákuum a tak sa odsávala krv pacienta.
Tento nezvyčajný drevený zbierkový predmet valcovitého tvaru sa dostal do múzea darom, pravdepodobne ešte na začiatku 20. storočia. Skladá sa z troch častí. Vo vnútri je kovová konštrukcia s perovaním na konci s ihlami. Jednotlivé časti sa spájajú závitmi. Prístroj meria necelých 16 centimetrov a má priemer okolo 3 cm. Je bez značenia výrobcu.

Zverejnené v Múzeá