utorok, 11 január 2022

Mená z titulku tohto príspevku nie sú každému známe. S týmito menami som sa stretol počas môjho štúdia v Košiciach. Spomínam si, keď som sa prvýkrát na vlastné oči oboznámil s Medzinárodným maratónom mieru v časoch najlepších výkonov československého maratónca P. Kantorka. Štartoval aj v Košiciach. V 60. rokoch preniklo v športovom svete meno etiópskeho maratónca Abebe Bikilu. Zaujímavé na ňom, okrem toho, že bol olympijským víťazom z Ríma 1960, bolo aj to, že maratónsku trať bežal bosý. Prišiel i do Košíc a spravil v tomto meste úplný rozruch nielen výkonom, ale i zjavom.. 
V tom čase bol v tomto východoslovenskom meste i Jesenný trh, a tak pribudlo v čase maratónu i divákov zvedavých na jedno i druhé. Spomínam si, že v tom čase prišiel z Rožňavského Bystrého za mnou do Košíc môj ujo s manželkou. Pre mňa teda trojnásobná udalosť. Mladý docent z Baníckej fakulty a rodák z Rakovnice prof. Ján Fabián by tiež vedel čo-to zo zákulisia maratónu povedať. Niekoľko rokov si zastal pozíciu tlmočníka zahraničným športovcom. Teda aj Bikilovi. Žiaľ, nedávno zomrel. 
Môj kamarát z mladých čias, Štefan Németh, pripravuje pre Košický týždenník seriál článkov o bývalých košických športovcoch a nezabudol pri tom ani na spomínanú dvojicu: Margita – Bikila. Zoznámte sa. (od)

Zverejnené v Atletika