štvrtok, 03 november 2022

Rimavská Sobota, 03. 11. 2022 – Gemersko-malohontské múzeum v rámci prezentačnej aktivity predmet mesiaca vystaví súbor fotografií zo stavania pamätníka padlých vojakov 1. svetovej vojny od sochára Jenőa Mátrai-Makovitsa. Pamätník dnes možno vidieť vo vyčistenom a čiastočne upravenom stave na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote a súčasníkom pripomína padlých vojakov z Rimavskej Soboty počas 1. svetovej vojny. Fotografie budú vystavené v priestoroch Stálej vlastivednej expozície od 2. novembra do 30. novembra 2022.

V Rimavskej Sobote, v bývalom župnom sídle Gemersko-malohontskej župy (v rokoch 1867 – 1918 a 1918 – 1922), sa otázka pamätníka padlých vojakov 1. svetovej vojny stala aktuálnou po Viedenskej arbitráži v roku 1938, čiže po pripojení Rimavskej Soboty k Maďarskému kráľovstvu. Zámer sa prejavil aj vo vytvorení tzv. Pamätného výboru.

Zverejnené v Múzeá

Po rokoch strávených dištančným vyučovaním v online priestore sa v Základnej škole J. A. Komenského v Revúcej snažíme vrátiť späť k pohybu, ktorý našu školu vždy charakterizoval. Pokračujeme v projekte Detská atletika. Niekoľko desiatok našich žiakov trénuje pod vedením našich učiteľov telesnej a športovej výchovy – trénerov detskej atletiky. Rozbehla sa aj činnosť atletického oddielu. Pretekári z nášho Atletického oddielu ISKRA sa v Banskej Bystrici zúčastnili krajského kola v Detskom štafetovom krose. Bežalo sa 4 x 500 m a naši bežci to zvládli bravúrne. V konkurencii 30 štafiet sme si vybehali skvelé šieste miesto, len stotinku za piatou štafetou. BLAHOŽELÁME a všetkým ďakujeme za reprezentáciu. Vraciame sa aj k obľúbenej

Zverejnené v Základné školy