nedeľa, 12 február 2023
Mesto Dobšiná a jeho okolie sa stalo svetoznámym predovšetkým svojou prírodnou danosťou, a to jednak neďalekou ojedinelou ľadovou jaskyňou, ale aj výskytom rozličných nerastov či  nerastných surovín. Vhodné využívanie prírodných daností umožnilo rozvoj baníctva a s ním súvisiacich činností. Predmetné územie sa zásluhou toho stalo nielen záujmom širokej verejnosti, ale aj odborníkov rôznych odvetví, ako predmetom ich výskumov, výsledkom ktorých bolo množstvo uverejnených prác. V priebehu času tak vzniklo množstvo písomných dokladov o území.
Účelom tohto príspevku je poskytnúť prehľad o dostupných uverejnených písomných dokladoch. Pod pojmom publikácia, ktorý sme uviedli v nadpise nášho textu, rozumieme práce, uverejnené tlačou, prípadne v ostatnej dobe aj  elektronicky, ako sú knihy, monografie, brožúry, vedecké state a iné. Iba pre informovanosť, v tejto súvislosti uvádzame, že o publikáciách bola 1. 8. 2022 schválená nová legislatíva – zákon č. 265/2022. 
Zverejnené v Baní­ctvo

Územná organizácia DPO SR v Revúcej v spolupráci s Ing. Liborom Dohnálekom zorganizovali dňa 11. 02. 2023 na Hasičskej zbrojnici v Jelšave “pilčícky kurz“ – obsluha ručnej motorovej reťazovej píly.

Zdokonaľovacieho a aktualizačného kurzu sa zúčastnili členovia z DHZO, resp. DHZM zo siedmich obcí revúckeho okresu: Držkovce, Gemerská Ves, Hucín, Jelšava, Lubeník, Muránska Dlhá Lúka a Muráň. Aj podľa fotografií vidieť, že o kurz bol veľký záujem a je takmer isté, že ho všetci účastníci využijú vo svojej činnosti. 

     Po dlhšom čase sme sa stretli na zaujímavom a osožnom vzdelávaní, potrebnom pri práci dobrovoľných hasičov.

Zverejnené v DHZ