piatok, 10 marec 2023

V priestoroch Gemersko-malohontského múzea sa budú konať 15. marca 2023 (streda) dve podujatia prezentujúce významnú osobnosť a nárečia Gemera-Malohontu. Od 9.00 do 10.30 hod. sa uskutoční beseda: „Štefan Tóbik a gemerské nárečia“. O 14.30 hod. bude vernisáž výstavy: „Život a dielo profesora Štefana Tóbika“. Výstavu a besedu pripravila profesorka Júlia Dudášová z Prešovskej univerzity v Prešove. Výstava potrvá do 30. júna 2023.

Knižnica Gemersko-malohontského múzea pozýva v marci záujemcov a priateľov gemersko-malohontských nárečí a regionálnej kultúry na dve podujatia. V rámci aktivity „Marec – mesiac knihy“ prostredníctvom nich predstaví významnú osobnosť Gemera-Malohontu, jazykovedca, profesora Štefana Tóbika a jeho 5-zväzkové dielo: Gemerské nárečia.

Zverejnené v Múzeá
Historické jadro mesta Rožňava vzniklo koncom 15. storočia. Pozostáva zo stredovekého štvorcového námestia s množstvom meštianskych domov a  priľahlých uličiek. V minulosti sa práve tu odohrávali najdôležitejšie a najvýznamnejšie udalosti v meste. V centre Rožňavy, ktoré patrí k najkrajším na Slovensku, sa nachádza množstvo architektonických skvostov, ktoré je možné obdivovať aj z pavlače dominujúcej Strážnej veže, stojacej na ostrovčeku uprostred námestia.
Ako však vyzeralo rožňavské námestie v minulosti? Zaujímavé informácie sa dozvedáme v článku Rozsnyó főtére (Námestie v Rožňave), ktorého autorom je maďarský kresliar a maliar Gusztáv Zombory. Príspevok bol uverejnený 3. októbra 1867 v 40. čísle novín  Ország-Világ a autor v ňom opisuje rožňavské námestie podľa vlastnej kresby, ktorá zachytáva pohľad na vtedajšie centrum mesta.  Autor príspevku v úvode uvádza, že nemá v úmysle podávať úplný opis mesta a ani jeho históriu, pretože jeho cieľom je krátka prezentácia obrazu, preto sa úzko zameriava na námestie a budovy na ňom sa nachádzajúce. 
Uvádzam voľný preklad príspevku.
Zverejnené v Rožňava