nedeľa, 29 marec 2020 15:45

Ondrej Rozložník, Mikuláš Rozložník: Dobšinská ľadová jaskyňa a jej príbeh (1) Doporučený

Napísal(a) Ondrej a Mikuláš Rozložník
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Uplynie 150 rokov od objavenia Dobšinskej ľadovej jaskyne

Jaskyňa s ľadovou výzdobou preslávila mesto Dobšiná na celom svete. Objavili ju Ing. Eugen Ruffiny, Gustáv Lang, Andrej Mega a Ferdinand Fehér za pomoci baníkov Jozefa Packa, Jána a Jakuba Gálla spolu s ich predákom Jánom Liptákom dňa 15. júna roku 1870. V tomto roku si tak pripomenieme 150. výročie od udalosti, keď do týchto podzemných priestorov vstúpil prvý človek.

Hneď po objave prevzalo jaskyňu do starostlivosti mesto Dobšiná. Ochranu jaskyne zabezpečoval jeho lesný úrad. Pre sprístupnenie jaskyne a bezpečnosť jej návštevníkov ju od roku 1871 vybavili drevenými schodmi a chodníkmi. Následne zabezpečili osvetlenie jaskyne a sprievodcu, ako aj vydanie tlačeného sprievodcu pre záujemcov, ktorý obsahoval prevádzkové údaje, cenu vstupného, náklady na osvetlenie, možnosti ubytovania v okolí, dopravné možnosti a v neposlednom rade pokyny a zákazy v záujme ochrany jaskyne.

Do konca októbra roku 1871 jaskyňu navštívilo prvých 292 osôb. V období rokov 1872 – 1873 mesto postavilo pre návštevníkov menší hotel, ktorý v roku 1878 rozšírili. V roku 1877 na skalnej stene nad vchodom do jaskyne osadili pamätnú tabuľu s textom: „Objaviteľom jaskyne Ing. Eugenovi Ruffinyimu, Gustávovi Langovi a Ondrejovi Megovi na znak uznania venuje obyvateľstvo dlj 150 vyr 1amesta“. V roku 1878 vybudovali od hotela ku vchodu do jaskyne chodník, pričom dbali na ochranu rastlinstva v okolí, zveľadili územie a tak vznikol horský park. V roku 1881 začali práce na osvetlení jaskyne elektrickou energiou. Prvý raz sa tak stalo 24. júna 1881, ale iba pokusne. Od roku 1882 používali na osvetľovanie Bunsenove lampy. Na zabezpečovanie prevádzky jaskyne zriadili v roku 1883 osobitnú komisiu. V roku 1887 bola jaskyňa ako prvá vo vtedajšej rakúsko-uhorskej monarchii a medzi prvými v Európe elektricky osvetlená. Elektrickú energiu vyrábal agregát umiestnený na povrchu. V roku 1911 postavili pred vchodom do jaskyne drevený vstupný objekt, slúžiaci návštevníkom.

O jaskyňu začali prejavovať stále väčší záujem aj odborníci, s cieľom vysvetliť vznik tohto fenoménu. Jaskyňu propagovali aj miestni činitelia, a tak na jej návštevu prichádzali nielen naši, ale aj významní ľudia z cudziny. Od hostinca k jaskyni postavili cestu tak, aby ostala zachovaná pôvodná vegetácia s ihličnatými stromami a prameňmi. S problematikou jaskyne sa zaoberali viacerí bádatelia, vznikalo o nej množstvo odborných i propagačných publikácií.

Počas spomínaného obdobia sa o jaskyňu staralo viacej subjektov, po meste Dobšiná to bol Pohostinný a združený kombinát v Rožňave, Cestovný ruch, n. p. (po reorganizácii ako Turista, n. p.) a nakoniec odborná organizácia Správa slovenských jaskýň ako súčasť Štátnej ochrany prírody.

 (POKRAČOVANIE)

RNDr. Ondrej Rozložník, Ing. Mikuláš Rozložník

Čítať 1256 krát Naposledy zmenené utorok, 31 marec 2020 09:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!