piatok, 24 apríl 2020 15:48

Ondrej Rozložník, Mikuláš Rozložník: Dobšinská ľadová jaskyňa a jej príbeh (5) Doporučený

Napísal(a) O a M Rozložníkovci
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Naše piate putovanie venované 150. výročiu od objavenia Dobšinskej ľadovej jaskyne, ktoré napísali na pokračovanie spoluautori Ondrej a Mikuláš Rozložníkovci, spestrujeme krátkym rozprávaním neznámeho autora, ktorým opisuje ako to vlastne bolo v čase, keď táto svetoznáma jaskyňa ešte nebola objavená. Použili sme ho z príspevku Dr. Juraja Pacla, ktorý napísal pre časopis Krásy prírody v č. 5/1970. Prečítajte si z neho krátky úryvok:

„Podľa ľudovej tradície pod vrchom Hanisková bol kedysi dávno obrovský podzemný priestor, cez ktorý pod južným viedol z dobšinskej strany krížom tunel až do údolia rieky Hnilec. Tento priestor sa však raz, z neznámych príčin, s hrozným hrmotom zavalil a pochoval súčasne aj južný vchod (asi dávnu štôlňu).

Iba v severnej časti zostal malý otvor, z ktorého vanul stále chlad. V blízkosti otvoru nahromadený sneh sa ani v letných mesiacoch neroztopil. A tak v letných horúčavách sa sem chodievali ochladiť pastieri, drevorubači, uhliari i poľovníci, ba aj výletníci. Radi pri tom spúšťali do „ľadovej diery“ celé kmene, skaly a rôzne haraburdie a podľa hrkotu padajúcich predmetov odhadovali hĺbku, ktorá podľa trvania zdala sa im nekonečná, končiaca až kdesi na dne pekla. Nikto zo zvedavcov nemal toľko odvahy, aby do tej diery vliezol a nazrel do jej tajomného a strach vzbudzujúceho neznáma.“dlj 150 vyr 1a 1

Zobrazenie jaskynných priestorov Dobšinskej ľadovej jaskyne z publikácie J. E. Pelech 1878 (a nasledujúce 3 obrázky):

 pelech 1

Pelech 2

Pelech 3

Pelech 4

Pelech 5

(POKRAČOVANIE)

RNDr. Ondrej Rozložník, Ing. Mikuláš Rozložník

 

Čítať 1303 krát Naposledy zmenené sobota, 25 apríl 2020 09:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!