Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 26 august 2021 18:48

Zomrela bývalá vedúca Folklórnej skupiny Bystränky, pani Zuzana Tomková Doporučený

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Správa, ktorá prostredníctvom internetu prišla z mojej rodnej obce Rožňavské Bystré až do Bratislavy, ma veľmi zasiahla. Bola veľmi smutná i preto, že išlo o človeka, ktorého som veľmi dobre poznal, najmä z obdobia našich mladých čias. Na obecnej stránke sa objavil smútočný oznam, ktorý spoluobčanom stroho, ale až príliš jasne oznamoval, že zomrela pani Zuzana Tomková, ktorá sa dožila 77 rokov života a posledná rozlúčka s ňou sa uskutoční v Dome smútku 27. augusta 2021 o 14.00 hodine

Krátke vety, krátke slová za človekom, ktorý po poslednej rozlúčke s manželom Jánom v roku 2018 sa teraz lúči so svojimi najbližšími, s dvomi dcérami, zaťom, sestrou a jej rodinou a ďalšími blízkymi. I so všetkými, ktorí prichádzali do styku s ňou na poštovom úrade, kde pracovala od jeho otvorenia, až kým nedovŕšila dôchodcovský vek. Smúti za ňou nielen jej blízka i vzdialená rodina, ale aj tí, ktorí tvorili folklórnu skupinu, ktorej vedúcou bola niekoľko rokov. Bola to vlastne krásna práca, ktorú vykonávala s oduševnením. Vždy spomínala na bohatstvo folklóru, zvyky i obyčaje, ktoré zanechali naši predchodcovia.

Spomínala mi jednu príhodu o tom, ako ešte v rannej mladosti obdivovala vtedy staršie ženy z našej dediny, ktoré sa pravidelne u nich po večeroch schádzali a spievali si pre radosť z toho, čo si zapamätali po svojich rodičoch. „Veru prišli i Tvoja starká u Dobošky a ja som počúvala a počúvala. Veľmi ma to tešilo a rada som si to v kútiku izby, či v kuchyni zapamätávala. Napadlo mi, že by to bolo treba niekde zapísať, aby sa ľahko k tomu prišlo a pomohlo to i ostatným zapamätať si naše bystränské piesne, ktoré nepoznali.“

Veruže to bol šťastný nápad a jej zošity sa začali napĺňať, až dosiahli pekných pár stovák. Vtedy ešte nevedela, že svoje poslanie premení v skutočnosť a vďaka aj jej zápisníkom sa staré pesničky naučia jej rovesníčky i mladé dievčatá. V obci založili folklórny spevácky súbor Bystränky a po niekoľkých rokoch sa stala jeho vedúcou. Keďže bola na túto funkciu dobre pripravená, súbor s bystränskými pesničkami pochodil nielen po okolitých obciach, ale prekročil i hranice okresu i kraja, ba dokonca účinkoval i v Maďarsku.

Roky sa však pridávali k jej životu a prišiel čas odovzdať túto šľachetnú funkciu do rúk mladším. A tak sa aj stalo. Jej smelé plány však neskončili, ale pokračovali v začatom. Zozbierané bystränské ľudové piesne vyšli v tlačenej podobe. Jej predstavou bolo všetky znotovať, aby dlhšie vydržali aj takejto podobe.

Žiaľ, dobré sa začalo premieňať za náročné, predovšetkým po zdravotnej stránke a chorobami oslabené telo sa začalo prejavovať bolesťami a strádaním. Vydržalo tak do 24. augusta 2021, keď sa rozhodlo, že už na tejto zemi splnilo svoje čestné poslanie a odišlo do večnosti. Čistá duša sa narodením dostala na tento svet, aby niečo dosiahla a pomáhala, kde sa dalo. Ona dokázala, že sa to dá aj napriek ťažkostiam. Má za sebou veľký kus statočnej práce. Svoje vedomosti i skúsenosti odovzdala všetkým spoluobčanom, ktorí o to mali záujem, ktorých to potešilo. Aj vďaka nej sa pre budúce generácie môže uchovať, odovzdať a ďalej rozširovať to najkrajšie, čo v Rožňavskom Bystrom ostalo ako vzácne dedičstvo po našich predchodcoch.

Zuzika, ako sme Ťa všetci v Bystrom poznali, ľúto nám je, že sa práve teraz s Tebou musíme navždy rozlúčiť. Už sa nebudeme stretávať ani v kultúrnom dome pri rôznych príležitostiach a udalostiach, ktoré sa organizovali aj za Tvojej účasti. Tvoja vždy usmiata tvár ostane navždy v našich spomienkach a v srdciach. Nikdy nezabudneme ako si nás učila nové piesne zo svojho zápisníka.

Nech navždy zostane Tvoja pamiatka a Tvoja láska k ľudovej piesni i zvykom večná!

 

Ondrej Doboš

MAJ  G E M E R

 

 

Čítať 1407 krát Naposledy zmenené štvrtok, 26 august 2021 22:56