Vytlačiť túto stránku
pondelok, 30 august 2021 13:32

Povstanie v Gemeri – fotopríbeh Petra Pobočeka Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

29. augusta 1944 zo slovenského slobodného vysielača v Banskej Bystrice zaznel povel národu na otvorený odpor proti fašizmu.
Začalo sa slávne Slovenské národné povstanie!
Svet s úžasom prijal správu, že maličké Slovensko sa postavilo na odpor veľkému, po zuby ozbrojenému nepriateľovi. Nemci sa domnievali, že Povstanie rýchle potlačia. Obrovská presila nepriateľských vojsk každý deň zúrivo útočila a zužovala povstalecké územie...

Doliny naše driape pazúr šelmy,
do sadov hádže chrchle ohnivé,
pažravé nozdry dvíha predo dvermi,
čo by tu bolo ešte nažive.

Hore sa, bratia, srdcia všetkých verných,
päsť v oceľ stvrdla, rozožeň sa,
mať tvoja káže, naliehavo, veľmi,
pre šťastie detí, tiché kozuby.

Slovenské hory prijali do svojho náručia ukonaných a krvácajúcich bojovníkov. Sem fašisti nemohli. Ich predstavy o rýchlom víťazstve sa rozplynuli. V hlbokých čiernych horách ostávali ostrovčeky slobody. Partizáni tu boli páni a vytrvali až do príchodu sovietskych a československých vojsk.
* * *
Ponúkame vám FOTOPRÍBEH nášho spolupracovníka, fotografa Petra Pobočeka, z víkendového podujatia POVSTANIE V GEMERI.
Revúca, Tisovec a horské sedlo Dielik žili autentickou atmosférou našich slávnych dní spred 77 rokov. Piatkové ukážky mobilizácie do Povstania v Revúcej a presun historickej povstaleckej kolóny na sedlo Dielik, v sobotu doplnili dobové tábory bojujúcich armád, prezentácia historických zbraní, uniforiem, výstroje či výzbroje. Unikátnu pripomienku Povstania zakončila napokon historická rekonštrukcia bojov pešieho práporu Prvosienka proti nemeckej Kampfgruppe Schäfer.
Je veľmi dobre, že táto slávna kapitola našich dejín zostáva stále živá aj v nastupujúcej generácii mladých ľudí, ktorí si ju pripomínajú z čírej úcty, obdivu a nadšenia, bez akýchkoľvek postranných partajných či iných záujmových vplyvov!

J. Genčanský
MsKS Revúca

 

 

Čítať 958 krát Naposledy zmenené utorok, 31 august 2021 10:09

Galéria obrázkov