streda, 08 september 2021 21:57

Súťaž Strom roka 2021 pre školy: Vyhrajte výsadbový materiál do vašej záhrady Doporučený

Napísal(a) M. Vargová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V rámci ankety Strom roka 2021 organizuje Nadácia Ekopolis aj sprievodnú súťaž pre materské, základné a stredné školy. Jej cieľom je podporiť hlasovanie v ankete a motivovať žiakov i učiteľov, aby sa zaujímali o stromy vo svojom okolí a upriamiť ich pozornosť na životné prostredie. Súťaž potrvá od 2. do 30. septembra 2021.

Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov od svojich žiakov a študentov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur – 1. miesto 250 eur, 2. miesto 150 eur a 3. miesto 100 eur. Tento rok bude odmenená aj jedna škola naviac, a to v špeciálnej kategórii, kde nerozhoduje počet hlasov, ale aktivity žiakov a študentov navyše. Pri výbere tejto školy budú rozhodovať členovia Nadácie Ekopolis, ktorí vyberú víťaza na základe ich iniciatívy, či práce navyše. Môže ísť napríklad o fotky z výučby v prírode pri stromoch, fotografie žiakov s finalistom, umelecké práce detí alebo video, ktoré si žiaci o stromoch pripravia. Fantázii sa medze nekladú.

Podmienky zapojenia škôl sa do súťaže:

Predlohu hlasovacieho lístka pre žiakov pošle Nadácia Ekopolis zodpovednej osobe na vyžiadanie. Mail, prosím, napíšte na adresu: 

Je dôležité, aby bolo vyplnené číslo stromu, meno a priezvisko žiaka. Prosím, nezabudnite vyplniť aj adresu školy a kontaktnú osobu (mail, telefónne číslo), aby vás vedeli identifikovať a prípadne kontaktovať.

Každý žiak/študent má jeden hlas – je potrebné, aby boli do nadácie doručené vyplnené hlasovacie lístky, resp. zoznam žiakov s príslušnými hlasmi.

Súťaž pre školy trvá do 30. septembra. Poštu s lístkami od žiakov akceptuje nadácia najneskôr do 5. októbra 2021. (Rozhoduje pečiatka pošty z dňa 5.10.2021). Adresa: Nadácie Ekopolis, Komenského 21, Banská Bystrica 974 01.

Mená víťazov súťaže sa dozviete počas oficiálneho vyhlasovania výsledkov celej ankety Strom roka, ktoré sa uskutoční v priebehu októbra tohto roka.

Všetky pravidlá súťaže nájdete na webovej stránke Nadácie Ekopolis:
https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka/sutaz-pre-skoly

O priazeň škôl v regióne Gemer-Malohont, ale aj mimo neho, sa uchádza finalista č. 5, ktorým je chránený strom z Hnúšte – katalpa bignóniovitá (Catalpa bignonioides Walt).

hnu katalpa 1aHnúšťanská katalpa predstavuje najväčší exemplár svojho druhu na strednom Slovensku. Ide o strom, ktorý nie je pre naše končiny obvyklý. Pôvodne bol rozšírený v juhovýchodnej časti severoamerického kontinentu, od Georgie cez Floridu a Mississippi do Luisiany. Do Európy sa dostala okolo roku 1726. V tomto roku sa ako jediný strom z regiónu Gemer-Malohont dostala medzi finalistov ankety Strom roka 2021.

Katalpa má okolo 180 rokov a za chránený strom bola vyhlásená v roku 1966 z dôvodu jej biologického a architektonického významu. Esteticky prekvitá najmä v máji až júni, kedy je obsypaná bielymi kvetmi. Jedinečná je hlavne pre jej nezvyčajný, čiastočne poliehavý vzrast. S výškou 12 metrov a obvodovom 396 cm patrí k najväčším hnu katalpa 1957katalpám v našom regióne i na Slovensku. Rastie v bývalej panskej záhrade, ktorá je pomenovaná po poslednom šľachtickom rode v Hnúšti, ktorým boli Mariássyovci. Park so vzácnymi druhmi stromov v Mariássyho záhrade založil koncom 19. storočia miestny zemepán Gustáv Fáy. Vzhľadom na svoj vek by si ošetrenie aj úpravu okolia určite zaslúžila. Mnohí si s ňou nostalgicky spájajú spomienky na svoje detstvo – hrávali sa pri nej celé generácie detí, vznikali tu koncoročné fotky z miestnych škôl. V budúcnosti má byť zaradená ako jedna zo zastávok náučného chodníka mestom Hnúšťa.

hnu katalpa 1a   hnu katalpa 2a
hnu katalpa 3a   hnu katalpa 4a

 

 

Víťazný strom získa okrem titulu Strom roka 2021 aj odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

Za každý hlas pre hnúšťanskú katalpu ďakujeme.

Katalpu do ankety Strom roka 2021 nominovali mesto Hnúšťa a Miestna akčná skupina MALOHONT.

O výsledkoch hlasovania a nových informáciách o strome vás budeme priebežne informovať.

Úvodná foto: Nadácia Ekopolis
Foto katalpy: Martin Babarík
Video k článku: Katalpa bignóniovitá z Hnúšte (súťaž Strom roka 2021) – YouTube
Historická foto z roku 1957: Mesto Hnúšťa
Promo video: Mesto Hnúšťa v spolupráci so svojimi ZŠ a MŠ, kamera a strih: Majo Sucháč, Robo Krupár

Kontakt k tlačovej správe:

Miroslava Vargová, manažérka MAS MALOHONT – 0903 772 453,

V prípade potreby je možné doplniť o informácie o možnostiach hlasovania pre širokú verejnosť:

Ak sa vám katalpa páči, môžete ju podporiť Vaším hlasom do 30. 9. 2021.

Svojmu favoritovi na Strom roka 2021 môžete odovzdať až 4 hlasy:

  1. prostredníctvom vášho mailu na web stránke: https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka/finalisti/katalpa_bignoniovita_hnusta 
  2. kliknutím na páči sa mi to (lajkom) na fotku katalpy vo fotoalbume na Facebooku (strom označený číslo 5): https://www.facebook.com/media/set?vanity=nadacia.ekopolis&set=a.10159431632175929
  3. prostredníctvom vášho mobilu zaslaním SMS správy na číslo 7773 vo formáte STROM*5*kontaktné údaje (Pozn.: Cena SMS je spoplatnená podľa cenníka každého prevádzkovateľa služby a cena spätnej SMS správy je max. 0,2009 eur s DPH.)
  4. formou hlasovacieho lístka, ktorý nájdete v klientskom centre na Mestskom úrade v Hnúšti, prostredníctvom ktorého môžete vyhrať poukážku na nákup kníh v hodnote 50 eur.

 

 

Čítať 777 krát Naposledy zmenené štvrtok, 09 september 2021 14:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!