Vytlačiť túto stránku
streda, 24 november 2021 11:21

Dobšinčanka, ktorá celý život zasvätila rozvoju olympizmu Doporučený

Napísal(a) J. Karika
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V pomyselnej sieni slávnych Dobšinčanov, ktorí zanechali svojím celoživotným dielom a odbornosťou hlbokú stopu by nemala chýbať ani doc. PaedDr. Viera Bebčáková, PhD. (76), ktorá naše mesto preslávila doma, aj v zahraničí. K športu a prvým väčším súťažiam sa dostala ešte na Osemročnej strednej škole v Dobšinej, pričom ako nám prezradila, pán učiteľ Mihalovič, na ktorého si dodnes domáci radi spomínajú ju motivoval natoľko, že zo záľuby sa neskôr stala celoživotná vášeň a nadšenie pre šport.
„Pán učiteľ Mihalovič brával partiu mladých ľudí, medzi ktorých som patrila aj ja na všetko, od atletiky, po basketbal, hádzanú, či volejbal. V zime sme sa venovali aj korčuľovaniu a potom sme v tomto duchu, ktorý sme si osvojili, pokračovali na gymnáziu. Po maturite som chcela študovať medicínu, no škola mi dovolila ísť študovať na Fakultu telesnej výchovy a športu v Bratislave.

Mala som obavy z toho, či na fakultu budem prijatá, keďže v tom čase som nevedela plávať. Tvrdo som na sebe pracovala a prijímacie pohovory som hravo zvládla, keďže som sa nielen naučila do príjmačiek plávať, ale som si vybrala tú najťažšiu kombináciu – telesnú výchovu s matematikou. Začiatok mojej športovej kariéry súvisí s prvým vstupom na vysokoškolské športoviská,“ spomína pani V. Bebčáková.

dob bebcakova2aPočas štúdií začala aktívne hrávať basketbal, ktorý sa jej stal osudovým. Začínala v druholigovom basketbalovom tíme v Bratislave a po ukončení štúdia hľadal nové hráčky Prešov, ktorý postúpil do prvej ligy, a tak v roku 1970 prišla do Prešova a natrvalo zostala pri basketbale. Hrala za TJ Sláviu UPJŠ Prešov v rokoch, keď tím dosahoval úspechy na československej aj medzinárodnej basketbalovej scéne.

Bola kapitánkou tímu, ktorý v sezóne 1973/74 získal výnimočný úspech – v prvej československej lige obsadil štvrté miesto a stal sa majstrom Slovenska. Pani Bebčáková sa neskôr venovala v tom istom tíme trénerskej práci (roky 1988 – 2002) a v Slovenskej olympijskej akadémii sa aj ako členka predsedníctva venovala mládeži a organizovaniu vedomostných súťaží o olympizme pre všetky stupne škôl.

„Učila som na katedre, potom fakulte telesnej výchovy skoro 48 rokov a tam som sa dostala aj do Slovenskej olympijskej akadémie, kde to bola práca s deťmi, výchovná práca a až minulý rok v novembri som ukončila svoju aktívnu činnosť. Dodnes však v organizácii pomáham ako čestná členka Slovenského olympijského a športového výboru, čo si vážim a keby som sa opäť mala rozhodnúť, či venovať svoje pôsobenie rozvoju olympizmu, neváhala by som a rozhodla by som sa rovnako,“ uzatvára doc. PaedDr. Viera Bebčáková, PhD., ktorá je aj držiteľkou vzácnych ocenení za svoju prácu.

dob chmelar bebcakova 1Slovenský olympijský výbor ju za športové výsledky, aktivitu v športe a v olympijskom hnutí ocenil Cenou Matyldy Pálfyovej (2007), v roku 2010 dostala výročné ocenenie Slovenského olympijského výboru – Cenu prof. Vladimíra Černušáka za propagáciu a šírenie olympijských myšlienok, v roku 2011 si prevzala Čestné uznanie Klubu fair play SOV za celoživotné pôsobenie v duchu fair play a v roku 2013 jej Medzinárodný olympijský výbor udelil vzácnu výročnú cenu k 150. výročiu narodenia Pierra de Coubertina s názvom Šport – škola života a tiež cenu Žena a šport. Veľkým uznaním odbornosti a celoživotnej práce Dobšinčanky doc. PaedDr. Viery Bebčákovej, PhD., ktorá sa do svojho rodiska stále rada vracia, sú udelené aj Bronzové olympijské kruhy (2006) a zlatý odznak Slovenského olympijského výboru (2015).

Text a foto: Juraj Karika

(Zdroj: Dobšinské noviny roč. XIVč.03 september 2021. Uverejnené so súhlasom autora) 

 

Čítať 1111 krát Naposledy zmenené streda, 24 november 2021 16:53