streda, 27 apríl 2022 19:34

Príbeh nevesty * Svadobné šaty zo zbierky Jany Mládek Rajniakovej Doporučený

Napísal(a) Mgr. M. Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Sobota, 27. 04. 2022 – Počas osláv Dní mesta Rimavská Sobota Gemersko-malohontské múzeum sprístupní výstavu „Príbeh nevesty. Svadobné šaty zo zbierky Jany Mládek Rajniakovej“. Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 5. mája 2022 o 15.00 hod. Výstava prostredníctvom svadobných odevov, doplnkov, fotografií a príbehov predstaví vývin svadobnej módy v období bývalého Československa. Autorkou a kurátorkou výstavy je Mgr. Jana Mládek Rajniaková, PhD., majiteľka viac ako 150-kusovej zbierky svadobných šiat. Výstava je realizovaná s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Výstava prezentuje vývin svadobnej módy 20. rokov až 90. rokov 20. storočia, ako aj reflexie svadobnej módy v bývalom Československu a jej pretavenie do československej podoby a vtedajšieho textilného priemyslu, ktorý limitoval možnosti budúcich neviest.

2022 05 05 plagát Príbeh nevestyVystavené budú svadobné šaty, pánske obleky, doplnky (závoje, kravaty, rukavičky, topánky a iné) a svadobné fotografie, doplnené o príbehy, ktoré zaznamenávajú osobné výpovede pôvodných majiteliek šiat. „Šaty bez príbehu, bez poznania ich nositeľky, bez rozhovoru s ňou, nemajú pre mňa hodnotu,“ tvrdí Jana Mládek Rajniaková, majiteľka viac ako 150-kusovej zbierky svadobných šiat.

„Oku návštevníka neuniknú šaty, v ktorých sa žiadna nevesta nevydávala, šaty manželky olympijského reprezentanta v hádzanej Vincenta Lafka alebo tajne kúpené šaty, ktoré si nevesta obliekla na tajný cirkevný sobáš v roku 1972,“ prezradila Martina Oštrom Mareková, lektorka múzea. Vystavené budú aj najstaršie svadobné šaty zo zbierky Jany Mládek Rajniakovej – ručne vyšívané šaty z roku 1928. „Šaty štýlovo vychádzajú z tradičného ľudového odevu podtatranskej obce Štrba, kde sa v tom čase ešte aktívne nosil ľudový odev charakteristický plisovanými dlhými sukňami,“ vysvetľuje Jana Mládek Rajniaková.

Výstavu dopĺňajú odborné texty opisujúce vývin svadobného odievania, svadobných oznámení a svadobnej fotografie.

Jana Mládek Rajniaková je vyštudovaná etnologička a zbieraniu svadobných šiat a s nimi spojených príbehov sa zaoberá od roku 2012. Prvých šiat sa ujala len preto, lebo boli v jednom opustenom dome a bolo jej ľúto nechať ich tam zničiť. Tak začala vznikať jej zbierka. K prvým pridala šaty po svojej mame a starej mame, ktoré našla na povale. Väčšinu šiat dostala darom od kamarátok a známych, ktoré oslovila. Dnes ju už ľudia sami vyhľadávajú, aby jej zverili svadobné šaty. Svoju zbierku zverejňuje prostredníctvom sociálnych sietí, médií a výstav.

Mgr. Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 893 krát Naposledy zmenené sobota, 30 apríl 2022 20:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!