streda, 11 máj 2022 11:17

V podkroví Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej prezentovali textilné výtvory vyšlé zo šijacieho stroja pani Beáty Zacharovej Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Na samom začiatku módy bol figový list. Nosila ho Eva a zviedla Adama: ochutnal zakázané ovocie. Vzápätí ich vyhnali z raja... Od tých čias sa často stáva, že zakázané ovocie najlepšie chutí a pripomína v niečom stratený raj.
V piatok večer 6. mája 2022 sme v podkroví Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej prezentovali textilné výtvory vyšlé zo šijacieho stroja... Plody práce šikovných rúk, tvorivého ducha a výtvarného vkusu. Otvorili sme výstavu artefaktov, ktoré vyprodukovala za dva roky jediná šikovná dáma, keď sa nenechala nikým a ničím odradiť, ale naopak – nechala sa unášať vlastnou fantáziou a viedla svoje šikovné prsty invenčne a s láskou. K materiálu i k ľuďom, na ktorých už pri šití myslela.

ra metamorfózy 30aVytvorila z vynosených látkových odevov nové kusy textilných doplnkov. Bez ohľadu na módu sa nechala viesť esteticky kreatívnym srdcom a tak sama vytvorila nový módny trend...

Je učiteľkou na jednej z revúckych škôl. Ale to nie jediná vec, ktorú robí dobre. Okrem iste mnohého iného – za ostatné dva roky vyšla spod jej rúk táto úctyhodná zbierka krásnych vlastných ručných prác! Z použitých džínsových odevov vytvára prekrásne tašky, tanistry, sumky, kapsy, vrecká, kabelky... Nazvite to, ako chcete, vždy je to kus originálnej rifľovej fantázie skoncentrovanej na malej ploche a aplikovanej na praktický prenosný vak. V podstate tú legendárnu látku umelecky recykluje! Tieto jej výrobky sú potešením pre oko, ale azda aj inšpiráciou pre využitie vlastných rúk i prebytočného domáceho textilu. Istotne sme teraz potešení, že sa rozhodla tieto unikátne výtvarné textilné originály ukázať aj nám. Revúčanka – Mgr. Beáta Zacharová...!

Výstavu Metamorfózy textilu pripravili spoločne Múzeum PSG a Mestské kultúrne stredisko v Revúcej. V programe sa o hudobnú produkciu postarala dvojica Zuzka Ganajová a Peter Beľák.

Fotografie a video vyprodukoval Peter Poboček.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

Video

Čítať 840 krát Naposledy zmenené streda, 11 máj 2022 16:18

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!