Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 19 máj 2022 21:34

Beseda s Janou Mládek Rajniakovou, zberateľkou svadobných šiat Doporučený

Napísal(a) M. Oštrom Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Rimavská Sobota, 19. 05. 2022 – Beseda s Janou Mládek Rajniakovou, zberateľkou svadobných šiat sa v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobotu uskutoční dňa 4. júna 2022 (sobota) o 13.30 hod. Jana Mládek Rajniaková, rodáčka z Liptova, je majiteľkou viac ako 200 kusovej zbierky svadobných šiat, ktoré pochádzajú zo Slovenska, Čiech, Ameriky či Švajčiarska. Časť jej zbierky môže verejnosť obdivovať na výstave PRÍBEH NEVESTY v priestoroch Gemersko-malohontského múzea. Vstupné na besedu je 2 €.

Jana Mládek Rajniaková je vyštudovaná etnologička a zbieraniu svadobných šiat a s nimi spojených príbehov sa zaoberá od roku 2012. K zbieraniu sa dostala náhodou. Prvých šiat sa ujala len preto, lebo jej bolo ľúto ich nechať zničiť na povale opusteného domu. Väčšinu šiat dostala darom od kamarátok a známych, ktoré oslovila. Dnes ju už ľudia sami vyhľadávajú, aby jej zverili svadobné šaty.

2022 06 04 plagát Beseda so zberateľkou svadobných šiatJedinečnosť jej zbierky spočíva aj v príbehoch, ktoré zaznamenávajú osobné výpovede pôvodných majiteliek šiat. „Šaty bez príbehu, bez poznania ich nositeľky, bez rozhovoru s ňou, nemajú pre mňa hodnotu,“ tvrdí Jana Mládek Rajniaková. Svadobné šaty sú pre ňu cestovným lístkom do minulosti a pri správnom pohľade z nich dokáže „čítať“ ako z učebnice dejepisu.

Nevšednú a rozsiahlu zbierku svadobných šiat má uskladnenú v podkroví svojho domu. S postupne pribúdajúcimi šatami a doplnkami rastie potreba vhodnejšieho a väčšieho priestoru. Zberateľka sa pohráva s myšlienkou zriadenia múzea svadobných šiat, aby im dopriala dôstojný „druhý život“. Momentálne svoju zbierku zverejňuje prostredníctvom sociálnych sietí, médií a výstav.

„Rozprávať sa budeme nielen o zberateľskej vášni Jany Mládek Rajniakovej, ale aj o starostlivosti o šaty, ktorá je priam nevyhnutná. Na príklade vystavených šiat si priblížime vývin svadobnej módy, strihy šiat, materiály, módne trendy. Hovoriť budeme aj o svadbe v dedinskom prostredí,“ priblížila lektorka múzea.

Súčasťou besedy je aj prehliadka výstavy Príbeh nevesty, ktorá prostredníctvom svadobných odevov, doplnkov, fotografií a príbehov prezentuje vývin svadobnej módy v období bývalého Československa. Výstava je realizovaná s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

 

Mgr. Martina Oštrom Mareková

 

Čítať 660 krát Naposledy zmenené piatok, 20 máj 2022 10:01