Vytlačiť túto stránku
pondelok, 25 júl 2022 21:25

Cyklistické preteky Muránskou dolinou – II. ročník Doporučený

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Cyklistické preteky na našom území v minulých rokoch sú pre našincov veľmi vzácnym podujatím. Najmä, keď ich objavíme vo filmovej, alebo obrazovej forme. Jedným z tých, ktorí sa usilovali pre budúce generácie uchovať takéto vzácnosti v akejkoľvek forme bol o. i. aj Filmový klub Revúčan. Medzi jeho členov patril aj pán Peter Poboček, ktorého poznáme ako autora foto i video materiálov. Jeho archív sa občas ukazuje aj na našej stránke Maj Gemer, aby prítomným dokázal, že aj pred 50 a viac rokmi boli u nás ľudia, ktorí sa snažili vtedy jednoduchou prácou čo najviac dokumentovať dianie v rôznych častiach Gemera, a to z rôznych oblastí jeho života. Pritom o digitalizácii a internete nebolo nielen u nás ani chýru, ani slychu.

Dnes vám priblížime cyklistické preteky, koré sa uskutočnili ešte v roku 1975. Štáb týcho pretekov dokonca dal vytlačiť aj plagát, z ktorého sa vďaka revúckym filmárom dozvedáme aspoň základné údaje.

Čítajme teda spolu, čo sa na spomínanom plagáte nachádza:

Telovýchovná jednota Iskra Revúca – Cyklistický oddiel – Dňa 17. augusta usporiada II. ročník cyklistických pretekov „Muránskou dolinou“, ktorý je súčasťou Slovenského pohára v cyklistike. V kategórii žiakov, mladšieho dorastu, mužov, staršieho dorastu ako verejný pretek. Trať pretekov viedla z Revúcej cez Železník – Muráň – Lubeník – Revúca.

Tento krátky dokument nepokryl všetko tak, ako je tomu dnes zvykom. Zachytil však to podstatné, čo cyklistické preteky robí zaujímavými. Ešte i dnes vo videu spoznávame niektorých z organizátorov, pretekárov i poniektorých divákov. Tak si to pozrite a spomínajte! Veď aj to patrí do našej histórie. Ak si niekto zo súčasníkov na tieto preteky spomína, radi jeho spomienky uverejníme. 

MG od

 

 

Čítať 861 krát Naposledy zmenené streda, 27 júl 2022 09:40