pondelok, 05 september 2022 16:48

V Hnúšti otvoria banské múzeum s hlbinnou expozíciou, ožívajú aj banícke tradície Doporučený

Napísal(a) R. Lebeda
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

HNÚŠŤA – Banské múzeum s hlbinnou expozíciou, odkazujúce na bohatú banícku históriu regiónu, sa už čoskoro stane novým turistickým lákadlom mesta Hnúšťa na severe Rimavskosobotského okresu. Oficiálne otvorenie sa uskutoční v sobotu 10. septembra 2022 o 10:00 v lokalite Mútnik medzi Hnúšťou a jej mestskou časťou Hačava.
„Myšlienka otvoriť takéto múzeum je pomerne mladá, v podstate sme na tom začali pracovať pred 2,5 rokom. Najprv sme kúpili budovu pri areáli Gemerskej nerudnej spoločnosti (GENES). Následne sme od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie dostali vďaka úspešnému projektu peniaze na jej rekonštrukciu,“ priblížil primátor Hnúšte Roman Lebeda.

V tomto projekte sa podľa neho spojila samospráva mesta Hnúšťa s podnikateľským sektorom (spoločnosťami GENES, a. s., ako aj Slovenskými magnezitovými závodmi Jelšava, a. s.) i s občianskym sektorom, ktorý tvorí miestne občianske združenie (OZ) Horná Rimava. To bude múzeum prevádzkovať a do expozície múzea venovalo aj svoju zbierku historických predmetov a ďalších exponátov.

hnu Banské múzeum Hnúšťa a

Obnovenie baníckych dní po 26 rokoch

Okrem otvorenia banského múzea je novinkou i oživenie takzvaných Baníckych dní, ktoré sa v Hnúšti naposledy konali v roku 1996. Ako pripomenula riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Hnúšti Diana Vojenčiaková, toto podujatie bývalo kedysi veľkolepé.

„Zišlo sa celé mesto, všetci slávili, všetci sa tešili. Preto sme sa rozhodli, že to skúsime opäť, hoci vieme, že to už nebude celkom také ako kedysi. Napríklad pochod baníkov sa už nedá zorganizovať v takom veľkolepom rozmere ako v minulosti, pretože miestna banícka firma má už len 11 baníkov,“ podotkla Vojenčiaková.

Na tomto podujatí, ktoré sa koná v piatok 9. septembra od 14:00 pri budove MsKS, nebude chýbať kultúrny program, remeselný jarmok, súťaž vo varení tradičných baníckych jedál a tanečná zábava. Zaujímavosťou bude beseda s autormi knihy Mútnik, ktorá mapuje históriu ťažby a spracovania magnezitu a mastenca v regiónoch Gemer a Novohrad.

Hnúšťa patrí medzi neveľa slovenských miest, v ktorých je stále aktívna banícka činnosť. V ložisku v časti Hačava – Mútnik spoločnosť GENES ročne vyťaží okolo 15 000 ton magnezitu. Jeho celkové zásoby v lokalite sa odhadujú na asi 20 miliónov ton.

Viac informácií v prípade záujmu poskytne:

PhDr. Roman Lebeda, primátor mesta

 

 

Čítať 453 krát Naposledy zmenené streda, 07 september 2022 19:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!