Vytlačiť túto stránku
pondelok, 14 november 2022 15:33

Spevník piesní z repertoáru Folklórnej skupiny Hrabina z Nižnej Slanej (1) Doporučený

Napísal(a) M. Gallík
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Predslov

Cieľom tohto spevníka je poskytnúť notový a textový záznam piesní z repertoáru folklórnej skupiny Hrabina Nižná Slaná, predovšetkým v nižnoslanskom nárečí. Niektoré piesne sú už mediálne známe z nahrávok s Ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča, ale v tejto podobe sú zaznamenané prvý raz. Pôvodný zámysel nahrať piesne z tohto výberu na nosič prekazila pandémia COVID 19 začiatkom roku 2020. Pandémia zastavila našu činnosť na dva roky. Našťastie sa v roku 2019 podarilo zhotoviť zvukové záznamy, podľa ktorých Ing. Ondrej Hlaváč spracoval notové zápisy ľudových piesní.

Veľký prínos pre spracovanie textov piesní poskytol Mgr. Gabriel Rožai, PhD., svojím dielom Transkripcia nárečia vo folkloristických textoch z oblasti Gemera a Malohontu.

Túto metodickú príručku pre folkloristov, etnológov a kultúrno-osvetových pracovníkov vydalo v roku 2020 Gemerské osvetové stredisko v Rožňave. Toto dielo a moja osobná účasť na jeho prednáškach boli veľkou inšpiráciou pre spracovanie textov piesní, a napokon tieto texty jazykovo upravil, za čo mu patrí veľká vďaka.

Súčasťou tejto publikácie je aj stručný nižnoslanský nárečový slovník.

Osobne som presvedčený, že v tlačenom formáte sa obsah uvedený v tejto publikácii uchová natrvalo a bude prínosom pre hudobníkov, folkloristov a záujemcov o ľudovú pieseň.

Ing. Martin Gallík

 

Folklórna skupina HRABINA Nižná Slaná

sa začala formovať začiatkom roku 2007. Prvé verejné vystúpenie pod názvom Ženská spevácka skupina pri Miestnom odbore Matice slovenskej sa uskutočnilo 15. júla 2017 vo Vlachove na Festivale ľudového spevu a tanca.

Výbor Miestneho odboru Matice slovenskej v Nižnej Slanej prihlásil na základe pozvánky Gemerského osvetového strediska v Rožňave v júni 2009 do súťaže „Hlase moj, hlase moj“ štyri členky ako spevácku skupinu v zložení Mgr. Marta Gallíková, Zuzana Jungerová, Ľudmila Petergáčová a Mgr. Alžbeta Zagibová. Zuzana Jungerová bola prihlásená do súťaže ako sólistka. Na uvedenej súťaži sa umiestnili skupina aj sólistka v Zlatom pásme. Uvedený úspech bol povzbudením a podnetom do ďalšej činnosti.

Skupina v tomto zložení verejne vystúpila v júli pri otvorení Domu Matice slovenskej v Rožňave. V auguste nasledovalo vystúpenie na Vlachovskom lete a vystúpenie na Gemerskom folklórnom festivale v Rejdovej dňa 28. 8. 2009, kde bola skupina pokrstená na folklórnu spevácku skupinu HRABINA (FSS).V novembri 2009 sa pridali ku skupine aj muži. 

Od svojho vzniku účinkovalo v skupine viacero osôb – speváci aj hudobníci (18 mužov a 30 žien). Skupina sa pravidelne zúčastňuje na folklórnych, kultúrnych, spoločenských podujatiach a akciách organizovaných samosprávou, GOS v Rožňave či DMS Rožňava (na okresnej a republikovej úrovni) a na podujatiach ECAV pri prehliadkach spevokolov v rožňavskom senioráte.

Pri vystúpeniach ju často sprevádzala Ľudová hudba Ondreja Hlaváča. V začiatkoch sprevádzal členov skupiny na akordeóne Vladimír Gono, neskôr Stanislav Gunár a Ing. Ivan Nemčok. 

Od roku 2013 sa venuje viacerým aktivitám tradičnej ľudovej kultúry, a preto začala vystupovať pod názvom folklórna skupina HRABINA (FSk). S Ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča nahrala na CD Tichý vetrík po doline veje (2013) tri nahrávky a na CD Vianoce na Gemeri (2015) štyri nahrávky.

Na odbornom vedení sa od vzniku skupiny podieľali Mgr. Kvetoslava Dovčíková, Mgr. Mária Kováčová, Mgr. Mária Hlaváčová, Mgr. Janka Maťová (v rozmedzí rokov 2010 – 2017 so zameraním na cirkevné piesne), Mgr. Eva Kardošová a od roku 2015 Martina Smreková.

Základný repertoár tvoria scénky z krstín, pytačiek, svadobné a vianočné piesne spievané v stredoslanských nárečiach obcí Nižná Slaná, Henckovce a Kobeliarovo, národné a cirkevné evanjelické a katolícke piesne v rámci účinkovania na cirkevných a kultúrno-spoločenských akciách. Od roku 2018 pôsobia členovia FSk aj v mužskej a ženskej speváckej skupine folklórneho súboru DUBINA z Rožňavy.

FSk Hrabina je kolektívnym členom Miestneho odboru Matice slovenskej Nižná Slaná. V súčasnosti má 15 aktívnych členov. Folklórnu skupinu vedie od jej vzniku Ing. Martin Gallík. 

a pod hajickom 1

 a pod hajom nz

 

ach bozepreboze muoj mladi vek 7

 

 

ns ak to pekne vandrovat 8

 

 

 

 ns ani ja tu nemam serca veselieho 9

 

 

(POKRAČUJEME)

Píše Ing. Martin Gallík

 

 

 

Čítať 694 krát Naposledy zmenené streda, 16 november 2022 09:05