Vytlačiť túto stránku
utorok, 03 január 2023 13:59

Kamenná tabuľa –  záchrana pamiatky zo synagógy v Rožňave Doporučený

Napísal(a) S. Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Kniha Mojžišova je vzácnou pamiatkou, ktorá dokumentuje existenciu niekdajšej židovskej synagógy v Rožňave. Je to kamenná tabuľa z roku 1893, vyhotovená z ružového mramoru, reliéfne členená na dve časti, v hornej časti ukončená reliéfnymi poloblúkmi. Obsahuje Desať božích prikázaní v hebrejskom jazyku. Umiestnená bola pôvodne na vrchole stupňovitého štítu priečelia rožňavskej synagógy postavenej v roku 1893 a zbúranej v 50. rokoch 20. storočia. 

Kamenná tabuľa je evidovaná v historickom fonde Baníckeho múzea v Rožňave pod názvom Kniha Mojžišova, s evidenčným číslom H-2198. Tabuľa – Kniha bola znehodnotená, s chýbajúcimi prvkami. 

Cieľom projektu bola záchrana tohto jedinečného architektonicko-výtvarného prvku, ktorý je jednou z mála hmotných pamiatok dokumentujúcich históriu židovskej obce v Rožňave a tiež zamedziť jeho ďalšiemu znehodnoteniu a poškodeniu.

rv kamenna kniha obnovenaProjektová aktivita bola preto zameraná predovšetkým na reštaurovanie kamennej tabule so zachovaním jej historickej, kultúrnej a dokumentačnej hodnoty, so zámerom zachrániť hmotnú podstatu diela, hodnotné dekoratívne prvky a rešpektovať jeho autentický výraz s primárnym cieľom zachovať pamiatkové hodnoty tohto vzácneho predmetu. Zároveň bolo cieľom dôstojné umiestnenie kamennej tabule – Knihy Mojžišovej v prezentačných priestoroch múzea a priblížiť tak širokej návštevníckej verejnosti existenciu židovskej komunity v Rožňave, jej pôsobenie, život a činnosť ako aj históriu mesta v kontexte židovských dejín.

Reštaurátorské práce realizoval akademický sochár – reštaurátor Árpád Mézes, člen reštaurátorskej komory v spolupráci s reštaurátorom Alexandrom Koreňom.

Názov projektu: „Kamenná tabuľa –  záchrana pamiatky zo synagógy v Rožňave“.

Odborné ošetrenie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. 

Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave

 

Čítať 471 krát Naposledy zmenené streda, 04 január 2023 10:14