streda, 15 február 2023 21:58

Spomienková slávnosť k 210. výročiu narodenia evanjelického farára, zberateľa, spisovateľa Sama Tomášika v rodnej Jelšavskej Teplici Doporučený

Napísal(a) M. Terrai
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Na inom mieste našej stránky uvádzame, že "Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej romantickej literatúry, kultúrnopolitických pohybov a cirkevného života na Slovensku Samuel Tomášik, sa narodil 8. februára 1813. Vzdelanie získaval v Jelšave a Gemeri, gymnázium navštevoval v Rožňave. Neskôr pokračoval v štúdiu teológie na univerzite v Berlíne. Od r. 1835 pôsobil v Chyžnom ako farár a dozorca ev. škôl v gemerskom senioráte. Pričinil sa o založenie prvého slovenského gymnázia v Revúcej."
Spomienková slávnosť, výročie 210. narodenín evanjelického farára, zberateľa, spisovateľa Sama Tomášika, sa udiala v rodnej Jelšavskej Teplici, teraz v Gemerských Tepliciach dňa 12. februára. Zaslúžili sa o to organizátori, ktorými boli: Obec Gemerské Teplice, Matica slovenská (Dom Matice slovenskej v Rožňave), CZ ECAV na Slovensku Gemerské Teplice a ZŠ s MŠ Sama Tomášika v Lubeníku.


Spomienkové Služby Božie, na ktorých boli slávnostnými kazateľmi Mgr. Emília Volgyiová a námestný farár Mgr. Ivan Bojna, boli výborne zorganizované. K nim sa pochvalne zaradilo tiež vystúpenie žiakov spomínanej základnej školy. Naozaj, nech len tak pokračujú a národné piesne či básne sa učia. Ich vystúpenie bolo dobre pripravené ich učiteľkami.
Na záver spomienkovej udalosti účastníci položili spomienkové vence na rodný dom Sama Tomášika – na evanjelickej fare.

Michal Terrai

 

Čítať 627 krát Naposledy zmenené štvrtok, 16 február 2023 00:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!